måndag 24 januari 2011

Mandelmjölksbavaroise






Här ovan ser ni något som kanske inte ser så mycket ut för världen, men ni måste nästan lova att prova det här, för det kan vara en av världens godaste desserter! Bavaroise... Det är verkligen ljuvligt gott och även om jag gärna äter det när som helst, så passar det som handen i handsken som dessert på en finare middag, kanske till och med på en bröllopsmiddag! Det här receptet är garanterat ett av de allra bästa i min samling och även om det kanske ser omständigt ut när man läser igenom det, så är det inte så svårt bara man följer receptet noga. Dessutom går det bra att göra den dagen innan den ska ätas. För er som undrar vad en bavaroise är kan jag beskriva det som en mousse, fast inte riktigt lika luftig, men med en konsistens som smälter i munnen. A piece of heaven...

Mandelmjölksbavaroise
ca. 8 dl

250 g mjölk
50 g strösocker
1 st vaniljstång
50 g mandelmassa

Häll mjölken i en kastrull tillsammans med socker och mandelmassa. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner även den. Koka upp och dra av kastrullen från plattan, låt sedan dra i 15 minuter.

2 st gelatinblad

Blötlägg i en skål med kallt vatten.

80 g äggula
24 g strösocker

Vispa lätt ihop ägg och socker, tillsätt i den varma mjölken under vispning. Sjud försiktigt till 85 grader, använd termometer. Ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills de smält och sila sedan ner smeten i en bunke och låt svalna till ca. 20 grader, gärna i ett kallvattenbad.

250 g vispgrädde

Vispas, dock inte för hårt!

När smeten svalnat vänds den vispade grädden ner i smeten. Sedan kan man göra på olika sätt; antingen kan man lägga några hallon i botten på glas och sedan fylla på med bavaroise eller så kan man hälla upp bavaroisen i portionsformar sköljda med kallt vatten. Ställ sedan in bavaroisen i kylen för att stelna. Om man valt att använda portionsformar doppar man sedan formarna i ljummet vatten, vänder de upp och ned på en assiett och dunkar lite lätt på formen så att bavaroisen lossnar. Sedan är det bara att garnera med bär eller frukt!

Det här är även mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta Saker, som den här månaden har tema efterrätt!

9 kommentarer:

  1. Underbart! Har aldrig provat, men det kanske jag ska ta och ändra på :)
    Jättefin bild med!

    SvaraRadera
  2. Jag var såld så fort jag läste ordet mandelmassa. Detta måste provas! :-) Ser och låter väldigt gott (ut)!

    Ha en härlig dag!
    Kram, Lisa

    SvaraRadera
  3. När man läser din beskrivning av denna dessert så låter den ju vansinnigt god! Får nog testas snart!

    SvaraRadera
  4. Mmmm... ska ha middagsbjudning på lördag och letar efterrätt. Detta låter vansinningt gott så det får nog bli bavaroise!! :o)

    SvaraRadera
  5. Spännande! Bavaroise har jag aldrig ätit och än mindre gjort. Ser gott ut!

    SvaraRadera