onsdag 21 december 2011

Lussebullar 2.0


Det är ju julafton imorgon! Galet vad fort tiden har gått från första advent! Jag vet att typ alla redan har bakat sina lussebullar inför julafton imorgon, men här kommer i alla fall ett, av flera anledningar, väldigt försenat inlägg om lussebullar! För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om att testa bakprodukter från Garant. Självklart ville jag det! Så jag fick ett paket hemskickat med ekologiskt vetemjöl, strösocker, russin, saffran och ett recept på lussebullar som skulle ge luftiga och saftiga bullar. Sen var det bara att börja baka. Och bullarna blev faktiskt riktigt fina och goda! Det som skiljer receptet från ett "vanligt" recept på lussebullar är främst att degen får jäsa en extra gång och att det är dubbelt så mycket jäst i degen.

Jag tycker att degen var fantastisk att jobba med och jag behövde inte mjöla bänken när jag skulle forma bullarna, så det tillkom inget extra mjöl i degen som det kanske lätt blir annars när man bakar ut på mjölad bänk. I originalreceptet står det att man ska smälta smöret och låta det svalna innan man tillsätter det i degen, men jag använde rumstempererat smör istället. Jag har hunnit prova receptet två gånger och andra gången bakade jag ut halva degen som vanliga snäckor fyllda med mandelmassa. Det blev också bra, men det blev bäst när man gjorde vanliga lussebullar! Sen tyckte jag att bullarna blev ännu godare när de varit frysta och blivit försiktigt uppvärmda i micron :)

Lussebullar

ca 35 st

Steg 1
5 dl mjölk, rumstempererad
100 g jäst (två paket)
10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt mjölet och arbeta degen i fem minuter (helst i någon form av hushållsmaskin, typ en assistent). Jäs under bakduk i 30 minuter.

Steg 2
200 g smör, rumstempererat alt. smält och avsvalnat
2 dl strösocker
3/4 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 g saffran (2 påsar)

1 ägg till pensling

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt det och det mjuka smöret (i mindre bitar) i degen och arbeta degen i 10 minuter i maskinen. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Steg 3
Värm ugnen till 225 grader. Baka ut lussebullarna och lägg på plåtar med bakplåtspapper, garnera med russin och låt jäsa i 20 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca.6-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Ett litet extratips!
För att få ut mer smak av saffranet brukar jag göra så här:
Mortla saffranen med en sockerbit och tillsätter sedan 1/4 dl hett vatten och låt sockret lösas upp. Tillsätt det sedan i degen innan mjölblandningen.


Tack snälla Elin på Garant för de härliga bakprodukterna! Extra glad blev jag för det ekologiska mjölet! :)

Sist men inte minst vill jag önska alla mina fina läsare en riktigt
GOD JUL!

3 kommentarer:

 1. Jag vill önska dig och de dina en riktigt god jul!

  SvaraRadera
 2. Jag vill önska dig en rktig god jul!
  Kram

  SvaraRadera
 3. En riktigt GOD JUL och Ett Gott Nytt År till Dig och din familj!!

  SvaraRadera