tisdag 31 januari 2012

PME Professional Diploma Course, Royal icing & piping

I helgen avslutade jag den tredje och sista modulen i serien av PME-kurser som jag gått hos kakburken. De första två modulerna gick igenom sockerblommor (se här och här) och sugarpaste (se här och här). Den här gången var det kristyr och spritsning som gällde och det var en väldigt lärorik kurs. Innan kursen kunde jag typ spritsa gräddtårtor och frosting på cupcakes, men nu kan jag desto mer! Vi lärde oss en rad olika tekniker och använde ett helt gäng olika tyllar, några med så små hål att du inte ens kan få en knappnål genom hålet! Väldigt pilligt med andra ord och jag kan berätta att det svors en hel del i kurslokalen ;)

Vi spritsade rätt mycket på övningsplattor som man torkade av efter hand, så allt vi gjorde finns inte sparat. Vi gjorde dock två tårtor (dummies). Den ena ser ni här ovanför. Designen är ju kanske inte vad jag skulle ha valt om jag fick välja helt fritt, men tanken var ju naturligtvis att vi skulle få med ett antal olika tekniker på tårtan. Den är täckt helt i kristyr och i nederkant ser ni något som ser ut som liggande v:n och de består av c-scrolls och s-scrolls med nät emellan. Upptill på tårtan ligger en krage där de vita partierna är gjorda med colourflow och det rosa är spritsad cornellispets (här nedanför ser ni en bild på kragen uppifrån). Det var minst sagt ett litet helvete att lägga på kragen utan att den gick sönder, då den är väldigt väldigt skör. Mitt på tårtan ligger en liten kulle av nät; först en liten dutt kristyr i mitten och sedan bygger man på med ganska många lager nät tills det blir en kulle. Och till sist fjärilen, som även den är spritsad med cornelli i vingarna. Fjärilen var så skör att den nästan gick sönder bara du tittade på den. Och sönder gick både den och kragen, typ tre sekunder efter att den här bilden togs då den väldigt slarvigt fastsatta fotobakgrunden av papper kollapsade på tårtan! Men det är väl det som är charmen med att göra fina bakverk; i slutänden finns bara vackra minnen kvar... ;)I höst väntar PME Cake Event hos Kakburken, dit jag och alla andra som slutfört de tre modulerna ska ta med en trevåningstårta där man använt sig av tekniker från alla tre modulerna. När tårtorna sedan är godkända av instruktören får man ett Masters Certificate in Sugar Arts & Crafts. I samband med detta kommer även alla tårtorna ställas ut så att de som vill kan komma och titta på dem.

Den andra tårtan jag gjorde på kursen får ni se i nästa inlägg!

8 kommentarer:

 1. Vad fint du har gjort! grattis till dig att du gått alla kurserna :) skönt att bo i Stockholm så har du inte så långt att åka =) kram

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt fin! Jag vill också gå på tårtkurs ;)

  SvaraRadera
 3. Wow!Vilken teknik! Jag som inte ens kan spritsa en vanlig tårta :)

  SvaraRadera
 4. Åh va roligt! Jag har oxå kollat på de kurserna. De verkar vara ganska svåra...? Men skulle vilja lära mig mer så lite sugen att gå på dem är jag allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurserna är ganska avancerade, främst blomkursen och spritskursen, men är man bara lite van att pyssla med sånt så går det alldeles utmärkt! Man är ju faktiskt där för att lära sig :)

   Radera
 5. Underbart!! jag vill gärna lära mig att göra de fina saker som du hihih ;)

  SvaraRadera
 6. supertjusigt! Va roligt att gå på tårtkurs ;)

  SvaraRadera