söndag 24 augusti 2014

{Blåbärspaj med kardemumma}

 
Augusti är en månad som ger mig blandade känslor. Jag kan känna mig lite sorgsen över att sommaren lider mot sitt slut och att det är en hel evighet till nästa, samtidigt som jag känner hur hösten lockar med mysigt titta-på-film-väder och mat som känns mer vällagad och som smakar av naturen. Få saker går upp mot trattkantarellsoppa en regnig höstsöndag! Men augusti för också med sig en massa härliga saker som gör att övergången till höst och mörker känns mindre tung. Blåbärspaj är en sån sak. När jag gjorde den här pajen utgick jag från ett av Leila Lindholms pajrecept, men jag gjorde några mindre ändringar. Pajen kan mycket väl göras en dag innan den ska ätas, jag tycker att den bara blir godare av att stå till sig i kylen en natt.

Blåbärspaj med kardemumma

Pajdeg:
2 dl florsocker
4½ dl vetemjöl
180 g smör
1 äggula
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna i en matberedare och kör ihop till en deg. Eller så blandar man det för hand i en bunke. Ta undan lite av degen om du vill göra en stjärna. Tryck ut degen i en smörjd pajform och ställ in i kylen medan du gör fyllningen.


Fyllning:
3 ägg
250 g (en burk) kesella 10%
1 dl créme fraiche
1 dl strösocker
120 g mandelmassa, grovriven
2 tsk malen kardemumma

4 dl blåbär
2 matskedar maizena

Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet och fyll pajskalet med fyllningen. Blanda blåbären med maizena och fördela sedan blåbären över den fyllda pajen. Eventuellt gör du nu en stjärna. Kavla då ut den sparade degen, tryck ut en stjärna med en utstickare, lägg stjärnan mitt i pajen, pensla med lite uppvispat ägg och strö över råsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30-40 min tills pajen fått en fin gyllene färg.

Ha det fint allihop, hoppas att ni får en fin början på hösten!
//Ida


2 kommentarer:

  1. Åh så gott!!

    Ska ha en liten julkalender på min blogg med länkar till bakbloggar varje dag. Jag ska även provbaka något från varje bakblogg. Är det okej om jag länkar till din blogg?
    /elvafika.blogg.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart är det okej! Då måste jag hålla kolla på vad du väljer från min blogg :)
      Ha det fint!/Ida

      Radera