fredag 1 september 2017

{Mandelmjölksbavaroise}

 
Då var september här! Även fast det fortfarande är sommar ute, så vet man att hösten är i antågande. Jag kan bli lite otålig så här på sensommaren i väntan på hösten. Det är ju rätt mysigt med höst. Mysigt att vara inne och tända ljus och kolla på film, mysigt att stå inne och baka när det ösregnar ute. För att inte tala om hur mysigt det är att rida ut i skogen när träden går i gult och orange!

Men än är det som sagt sommar, vilket betyder att jag lyckades hitta blommor i min egen trädgård som jag kunde dekorera desserten med! Närmare bestämt glas fyllda med mandelmjölksbavaroise. Det här receptet har funnits ett par år på bloggen, men jag tyckte att det förtjänade att lyftas fram på nytt, med nya bilder. Det här receptet förtjänar verkligen att lyftas fram igen, då den här bavaroisen är bland det absolut godaste jag vet! Vanilj och mandelmassa, det kan liksom inte bli fel.
 
Dessutom är den glutenfri, så den passar de som är känsliga mot gluten också. Byter man ut mjölkprodukterna mot laktosfria sådana, så funkar den för ännu fler.
 
Läs igenom hela receptet innan du börjar, då det är några olika moment att hålla ordning på. Men med noggrannhet, en köksvåg och en termometer är det inga problem!

Mandelmjölksbavaroise
7-8 portioner
 
375 g mjölk
75 g strösocker
1 st vaniljstång
75 g mandelmassa
 
Häll mjölken i en kastrull tillsammans med socker och mandelmassa. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner även den. Koka upp och dra av kastrullen från plattan, låt sedan dra i 15 minuter.
 
3 st gelatinblad
 
Blötlägg i en skål med kallt vatten.

120 g äggula
36 g strösocker
 
Vispa lätt ihop ägg och socker, tillsätt i den varma mjölken under vispning. Sjud försiktigt till 85 grader, använd termometer. Ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills de smält och sila sedan ner smeten i en bunke och låt svalna till ca. 20 grader, gärna i ett kallvattenbad.
 
375 g vispgrädde
 
Vispas, dock inte för hårt!
 
När smeten svalnat vänds den vispade grädden ner i smeten. Häll upp i portionsformar eller glas, ställ in i kylen för att stelna. Sedan är det bara att garnera med bär eller frukt!Lycka till i köket!
/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar