fredag 26 november 2010

Lussebullar


Oh yes. Nu är det dags. För julbaket. På söndag ska vi ha julkick-off med några vänner för att fira att julen ÄNTLIGEN är här igen! Personligen tycker jag att de här veckorna innan själva julafton nästan är det bästa, när man kan hålla på och baka och göra julgodis i alla oändlighet. Och ändå hinner man aldrig göra allt som man hade tänkt från början! Dessutom är det här den roligaste tiden på jobbet; högt tempo, fullt med julprylar och massor med glada (och några arga) kunder. Något som också är rätt festligt är att vi faktiskt har snö (och ganska mycket dessutom!) till första advent. Det är ju inte helt vanligt här i Stockholm. Sen kan jag tillägga att jag enbart tycker att snö är mysigt när man är ute och åker pulka med barnen alternativt sitter inne och tittar på den. Jag svär högt och ljudligt inom mig själv varje gång jag måste skrapa bilen eller pendeltåget är försenat. Men som sagt, det är ändå rätt fint och stämningsfullt så här i jultider...

Hur som helst, en julkick-off kräver ju sina bakverk och vad är inte mer självklart än lussebullar? Så vi började helt enkelt med det. Det här receptet är ett helt vanligt standardrecept och om man vill kan man tillsätta 250 g kesella, men då ska man hålla sig till den mindre mängden smör i degen. Jag gör dock aldrig detta, jag tycker att de är saftiga och fina ändå! Dubbla gärna receptet och frys in en del av bullarna, de går åt fortare än man tror ;)

Lussebullar

30 stycken

50 g jäst
150-175 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 dl strösocker
1 g (2 paket) saffran
1 ägg
ca 1½ liter vetemjöl
(russin)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt, ca. 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om till jästen smält. Tillsätt socker, salt, saffran och ägget och rör ihop det hela. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig och kladdfri. Om man är stort fan av russin kan man även blanda i 1-1½ dl russin i degen här också. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i 45-60 minuter.

När degen jäst klart tas den upp på mjölad bänk och knådas lite. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Sedan är det bara att dela degen i lagom stora bitar och forma dessa så som man själv gillar bäst! Lägg sedan bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa till knappt dubble storlek under bakduk i 30-45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Vispa upp ett ägg lite lätt och pensla de färdigjästa bullarna med det innan de gräddas i ugnen i ca. 8-10 minuter.

9 kommentarer:

  1. Lussebullar är så gott. Hoppas ni får en trevlig julkickoff. Det kanske man borde ha... fast tills i år hinner jag inte. :-)

    SvaraRadera
  2. Lussekatter är så gott, tänkte baka lite sådana på söndag

    SvaraRadera
  3. Det finns inte mycket som slår en nybakad lussebulle! Och jag håller med dig, denna tiden på året är den bästa :)

    SvaraRadera
  4. det är konstigt, jag har aldrig varit särskilt förtjust i lussebullar! men i år tänkte jag faktiskt baka ändå, jag har aldrig bakat det så det kanske får mig att ändra mig när jag smakar mina hembakade lussebullar :) ska prova ditt recept, så tack så mycket :)

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig bild! Julstämningen blev på topp =)

    SvaraRadera
  6. Mums. Lussebullar är svårslaget :)

    SvaraRadera
  7. Ser verkligen gott ut! jätte fin bild på din bullen ;)

    SvaraRadera
  8. Tack för era kommentarer! Nu är julen nära :)

    SvaraRadera