fredag 11 februari 2011

Semlor



Det blir så roligt som man gör det och det här "snökaoset" som råder just nu blir betydligt roligare om man struntar i alltihop och stannar inne och äter semlor istället. Och det hade man ju kunnat göra, om det inte var så att det var jobbdag idag och semlorna redan var uppätna!


Men om jag ska vara helt ärlig så är inte semlor någon jättegrej för mig, jag tycker att det är alldeles för mycket grädde inblandat. Så när jag serverar semlor till andra brukar jag göra sockerbullar till mig själv. Då penslar man helt enkelt bullarna med smält smör och doppar dem i strösocker, hur gott som helst!

Semlor
24 mellanstora eller 60 minisemlor

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
14 dl vetemjöl

ägg till pensling

mandelmassa
grädde
florsocker

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (ca 37 grader). Smula ner jästen i en bunke och häll den ljumma mjölkblandningen över och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck över med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca. 40 minuter. Tag sedan upp degen på mjölad bänk och knåda den smidig. Dela sedan degen i så stora bitar du vill ha, rulla bitarna till runda bullar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek i ca. 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. När bullarna jäst klart penslas dem med uppvispat ägg och gräddas sedan mitt i ugnen tills de blivit gyllenbruna. Det tar ungefär 10-12 minuter för mellanstora bullar och ca. 8-10 minuter för minibullar. Låt sedan bullarna svalna på ett galler.

Sedan är det dags att montera ihop det hela och då börjar man med att skära av ett lock på bullarna och gröpa ur lite av inkråmet. Sedan fyller man semlan på det sätt man tycker bäst om; man kan riva mandelmassan grovt och blanda med lite mjölk eller vaniljkräm till en tjock massa, blanda mandelmassa med lite bär eller sylt eller så kan man helt enkelt skära lagom tjocka skivor av mandelmassan och lägga dessa i semlorna.

11 kommentarer:

  1. Jag är också en sån som hade föredragit din variant av "semla", brukar skrapa bort en hel del grädde av mina semlor innan jag äter dem...!

    SvaraRadera
  2. jag vill ha en helt vanlig orginal semla.... fast i år hoppar jag nog.......... för nu kör jag stenhård kalori kontroll..åtminstone fram tills den 25e för då blir det polenkryssning och då ska jag unna mig gottis mat i ett dygn :)
    jag kan tycka att alla möjliga semlor ser hur fina och goda ut som helst. Men själv vill jag ha den vanliga :)

    SvaraRadera
  3. Hjälp så gott! Hör till dem som älskar semlor och dina ser ju hur goda ut som helst! Bra tips för de som gärna står över grädden. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Kanon! Då ska jag kolla i affären nästa gång. Annars får det väl bli en beställning på kakburken.

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga semlor, är inte överdrivet förtjust i semlor, men någon semla blir det allt i år och grädden den gillar jag alt :-)

    SvaraRadera
  6. Så gott! :-)
    Jag gillar både semlor och sockerbullar :-D

    Fortsatt trevlig Söndag

    / Jenny


    http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg/karleksmums.html

    SvaraRadera
  7. Säljaren till cupcake ställningen heter cake-stands-by-technikool :)

    SvaraRadera
  8. Säljaren till cupcake ställningen heter cake-stands-by-technikool :)

    SvaraRadera
  9. Det är ju helt perfekt med minisemlor, det finns ju en viss risk att det blir för mycket av det goda annars. Jag tycker att det är svårt att äta en hel semla själv annars...
    Dessutom blir mini-varianterna mycket sötare ju =)
    Kram
    //Nellie

    SvaraRadera
  10. Mums, jag är så sugen på att baka semlor nu. Ser dem överallt. Kanske hinner jag i helgen.

    SvaraRadera
  11. Åh vad gott med semlor! Måste oxå ta mig tiden till att baka dessa :-)

    Ha en härlig dag!
    Kram, Lisa

    SvaraRadera