tisdag 29 november 2011

Jockeyklubbor


Jockeyklubbor är en variant av det klassiska godiset Jockeymössor och består av marsipankulor/ mandelmassekulor som doppas i karamellmassa. Jag gjorde dessa i helgen med mandelmassa och det blev förbaskat gott! Om man vill kan man smaksätta karamellmassan med ½ kryddmått livsmedelsarom, men det funkar fint utan också. Och var för allt i världen försiktiga när ni doppar klubborna i karamellmassan; jag kan intyga att det inte är en särskilt behaglig känsla att få 140 grader varm karamell på händerna!

Jockeyklubbor/Jockeymössor

Ca. 15 stycken

150 g marsipan
Klubbpinnar alt. grillpinnar
Något att ställa klubborna i när de doppats,
t ex. en tom äggkartong eller en tjock bit frigolit

Karamellmassa:
2 dl strösocker
3/4 dl vatten
1 krm ättikssprit
2 tsk glukos
5 dropar hushållsfärg
(½ krm livsmedelsarom)

Rulla kulor av mandelmassan/marsipanen och trä upp på varsin pinne. Häll alla ingredienser till karamellen i en kastrull och koka upp och låt koka kraftigt till massans massan når en temperatur av 140 grader. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt hushållsfärg och eventuell livsmedelsfärg och rör om försiktigt. Doppa sedan klubborna i karamellmassan och ställ dem att svalna. Massan stelnar ganska fort när den börjar svalna, men det går bra att försiktigt värma upp den igen för att få den mer flytande. Slå gärna in klubborna i cellofanplast så att de inte klibbar ihop.

6 kommentarer:

 1. Oj va fina! Duktig du är =)
  Önskar dig en trevlig dag!
  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Ser supergoda ut!! Vad har du använt för färg för att få det så fint rött?

  SvaraRadera
 3. Thumman: Jag har använt vanlig hushållsfärg från mataffären. Karamellmassan såg knallrosa ut i kastrullen, men blev fint röd när den hamnade på marsipanen!

  SvaraRadera
 4. Vilken snygg röd färg du fick till! Måste erkänna att jag aldrig har hört talas om jockeymössor...

  SvaraRadera
 5. Hej!
  underbart fin blogg du har ! :)

  SvaraRadera