söndag 6 november 2011

Prinsesstårtor i miniformat


Nu är det full höst där ute! Grått och mörkt, men melankoliskt vackert, enligt min mening. En fredag för ett par veckor sedan åt jag en riktigt höstig middag bestående av trattkantarellsoppa och vitlöksbröd och till dessert gjorde jag ett gäng små, små prinsesstårtor, inte större än 5-6 cm i diameter. Jag bakade en rulltårtsbotten, delade den i två delar och bredde på hallonsylt på den ena delen och hemkokt vaniljkräm ovanpå det, sedan lade jag på den andra halvan av bottnen och stack ut små tårtor med ett runt kakmått. Så ska ni INTE göra! Det var nämligen rätt knepigt att sticka ut tårtorna utan att den översta bottnen sprack av trycket, så nästa gång ska jag nog sticka ut varje bottendel individuellt, bre ut sylt och vaniljkräm på hälften av dem och sedan lägga på en botten till. Sen är det bara att spackla de små liven med vispad grädde och kavla ut marsipan och sticka ut eller skära ut små lock till tårtorna. Jag valde att inte jämna till kanterna på marsipanen, utan lämnade små "kjolar" på tårtorna. Vill man vara riktigt fancy kan man dekorera tårtorna med små marsipanrosor, men det blir både gott och vackert med bara lite siktat florsocker på.

För övrigt tycker jag att detta är ett bakverk man får fuska hej vilt med om orken bara räcker till att baka rulltårtsbottnen; köp både sylt och färdig vaniljkräm och varför inte ett färdigkavlat marsipanlock! En vardag i november efter jobbet kan det faktiskt vara viktigare att man får i sig lite tårta och inte att man gjort allting från grunden, eller vad säger ni?

8 kommentarer:

 1. Alltså, den måltiden hade jag velat vara med på! Först trattkantarellsoppa som är en stor favorit, och sedan de här små underbart söta bakverken! Tycker om att du lämnade kjolarna, blev verkligen jättegulligt :) Haha, klart det är viktigast att man får i sig tårta, det håller jag HELT med om ;)

  SvaraRadera
 2. Vilka söta prinsesstårtor!!

  SvaraRadera
 3. Vilka söta små bakelser och man blir piggare bara av att se dem (fast jag hade nog gärna ätit en också)!

  SvaraRadera
 4. Fina :) Jag älskar princesstårta, favoriten bland tårtor :)

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt med :-) Jättefina små tårtor och härligt färgglad bild :-)
  Kram och tack för gratulationerna!
  Lisa

  SvaraRadera