onsdag 7 december 2011

Vit chokladtryffel med vallmofrön & citron


Innan jag åt dessa tryfflar för första gången tyckte jag att vit choklad mest var sliskigt sött och rätt oätbart, men efter att ha ätit av de här raringarna insåg jag snabbt att tricket är att ge den vita chokladen en smakkompis, typ citron. Då blir det nämligen så fantastiskt att änglar börjar sjunga! Så numera är den här tryffeln en del av grundutbudet på godisbordet varje julafton. Receptet fick jag på en kurs jag gick för ett par år sedan och jag tror att det ursprungligen kommer från fantastiska Mia Öhrn. Vallmofröna för kanske tankarna till frallor, men bortse från det. Fröna tillför både god, lite nötig, smak och härlig textur när man biter i tryffeln.

Vit chokladtryffel med vallmofrön & citron

Ca. 20 st

Tryffel:
Skalet av en (gärna ekologisk) citron
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g vit choklad
1 msk vallmofrön

Till doppning & dekor:
200 g vit choklad
Vallmofrön

Tvätta citronen noga (extra noga om den inte är ekologisk) och skala med hjälp av en potatisskalare av det yttersta gula skalet på citronen. Lägg sedan skalet i en kastrull tillsammans med vispgrädden och honungen och låt det koka upp. Tag av kastrullen från värmen och låt det stå och dra i ca. 15 minuter. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke. När 15 minuter gått kokas grädden upp på nytt, sila sedan bort citronskalet och häll grädden överden hackade chokladen och rör tills chokladen har smält helt. Rör i vallmofröna och låt sedan tryffelns stelna i kylen. Rulla sedan kulor och ställ in dessa i kylen för att stelna ytterligare en gång.

Hacka chokladen till doppningen och smält den försiktigt i micron (kör korta intervaller, vit choklad bränns lätt). Doppa sedan tryffelkulorna i chokladen, strö över lite vallmofrön och låt stelna. Förvara tryffeln i kylskåp.

Har man inte tid eller lust att rulla kulor och doppa, så kan man göra en snabbvariant genom att hälla tryffelsmeten i tryffelformar av papper och sedan när det stelnat häller man ett lager av smält vit choklad ovanpå och strör över lite vallmofrön.

10 kommentarer:

  1. Det låter som Ida tryfflar! Jag smakade vallmo och citron i kombination för första gången nu i höstas, mycket gott!

    SvaraRadera
  2. Hur spännande såg inte dessa ut att vara =)
    Jätte fina tryfflar!
    Kramkram

    SvaraRadera
  3. Detta är andra bloggen som jag ser som använder vallmofrön till efterrätter/godis! Häftigt! För mig var det helt nytt, fram tills idag!

    SvaraRadera
  4. Åh vad gott det ser ut!
    Jag har lagt till din blogg i min favoritlista på bloggen :) Kram

    SvaraRadera
  5. Ser verkligen jättegott ut! Ännu några underbara godisar jag måste hinna testa innan jul ;)

    SvaraRadera
  6. Hej, hittade din blogg genom "BAKA" Superfin och massor av gott så den vill jag gärna följa!Ha en bra helg och välkommen att titta in hos mig.

    SvaraRadera
  7. Dessa ser smarriga ut, spännande med vallmofrön!

    SvaraRadera
  8. Hej!! Ville bara säga att din blogg så bra!! Vore kul om du ville kolla in på min!!

    SvaraRadera
  9. Oj, de här såg superläckra ut! Sparar ner receptet till nästa jul ;)

    SvaraRadera