onsdag 13 juni 2012

Rosa dessertbord



Det här dessertbordet gjorde jag i söndags! Det tog en väldigt massa tid att förbereda, jag förberedde någonting varenda kväll hela förra veckan, allt från pompombollar till sockerblommor och tårtfyllningar. Men det var sååå himla kul att göra! Hur som helst, anledningen till dessertbordet var att vi hade firade in sommaren med grillmiddag med några kära vänner i söndags. Och det var ju verkligen klassiskt svenskt sommarväder; lite sol, lite regn och lite sol igen! Eftersom populationen var större än vanligt i huset, så passade jag på att leva ut min snuskigaste rosa dessertbordsdröm. Varför hålla tillbaka när man väl får chansen? Det här är ju faktiskt mitt första riktiga dessertbord, även om jag gjorde ett litet försök för två år sedan när min son fyllde tre år. Resultatet denna gång blev helt enligt min vision, om än väääldigt rosa, skulle jag göra det igen skulle jag nog fimpa den rosa bakgrunden. Men jag nåste nog säga att jag är väldigt nöjd med det i alla fall! Så framöver blir det fler dessertbord, jag har huvudet fullt av idéer!



Jag måste börja med att visa mina vackra glasburkar som jag fick av min man när jag fyllde år för ett tag sedan. Visst är de fina? Jag fick dessutom två stycken av varje modell :) I den vänstra är det hemgjorda maränger och i den högra marshmallows.


I höstas när min dotter fyllde två år gjorde jag cake pops för första gången och jag blev så sjukt missnöjd och besviken på resultatet att de inte ens fick vara med på bloggen. Jag hatade dem lite. Den gången blandade jag chokladsockerkaka med philadelphiaost och doppade dem i candy melts, vilket jag inte tyckte blev något festligt alls. Nu kunde jag inte motstå att göra ett nytt försök (det ser ju så piffigt ut med cake pops på dessertbord!) och den här gången blandade jag chokladsockerkaka med nutella och doppade dem i vit choklad, vilket blev så otroligt mycket godare! Något recept använde jag mig inte av, jag bara blandade en okänd mängd chokladsockerkaka med en okänd mängd nutella tills jag fick en konsistens som var formbar. Sedan lät jag dem stelna en liten stund i kylen innan jag stacka ner klubbpinnar i dem. Jag doppade ena änden på pinnarna i lite smält vit choklad, vilket gjorde att de fäste bra i bollarna. Sedan var det bara att doppa dem i ännu mer smält vit choklad!


Den här lilla tårtan fick vara med på bordet. Den ser kanske inte mycket ut för världen, men den har i alla fall intagit platsen som min favorittårta för tillfället och det beror helt och hållet på smakerna. Den består av något så oglamoröst som ljusa bottnar som är fyllda med hemgjord vaniljkräm och en rabarber- och hallonsylt som är helt fabulös (jag ska ge er receptet inom en snar framtid). Sedan är den täckt med grädde och toppad med färska hallon. Den smakar sommar!


Några små cupcakes fick vara med på ett hörn också, den här gången blev det blåbärscupcakes med vit chokladfrosting, blommorna är gjorda av flowerpaste. Det här var faktiskt det enda på bordet som jag inte åt av själv. Usch vad jag är trött på cupcakes! ;)


Jag knåpade ihop ett gäng pompombollar också, som fick hänga över bordet. Dock hängde jag dem lite för högt upp för att det skulle synas ordentligt på bilderna, men ni kan skymta dem på den sista bilden i inlägget. De är enkla att göra, men ger stor visuell effekt, det blir festligt på en gång när man hänger upp dem! Här hittar ni en beskrivning på hur man gör dem.


För att väga upp allt det söta på bordet gjorde jag en mascarponekräm med lime och vanilj, som toppades med jordgubbar. Mycket gott!


Fina flaskor med fina sugrör! Dock upptäckte jag till min fasa att sugrören var lite för korta för flaskorna, de var nämligen exakt lika långa. Men jag lekte lite McGyver och räddade situationen genom att sticka in vanliga plastsugrör i dem och då blev de perfekt långa! Man kan se dem på bilden, men ingen av gästerna anade något förrän drickan var uppdrucken :)


Här ser ni huvudattraktionen på bordet, en liten tvåvåningstårta med en bunden orkidékvist med blommor av flowerpaste. Orkidéblommorna gjorde jag redan för ett år sedan och de var egentligen tänkta till Carolinas studentårtor, men blommorna var så oerhört sköra, då jag gjort dem väldigt, väldigt tunna, så jag vågade mig helt enkelt inte på att frakta dem upp till Dalarna av rädsla för att jag skulle komma dit med trasiga blommor. Men nu kände jag att det var dags att använda dem, så jag gjorde några knoppar också och band sedan ihop det hela till en orkidékvist. Jag körde på principen less is more och lät den pryda tårtan med sidenband som enda sällskap. Innehållet i den var ljusa tårtbottnar som var fyllda med hemgjord vaniljkräm och jordgubbspannacotta. Sedan är den spacklad med grädde och, för ovanlighetens skull, täckt med sugarpaste, då jag ville ha en riktigt kritvit tårta. Jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med den, jag tycker att den är vacker i all sin enkelhet.



Men hörrni, nästa helg är det ju midsommar, planerar ni att baka någonting då och i så fall vad? Tänker ni göra något nytt eller har ni något favoritbakverk som traditionsenligt görs till varje midsommar? Vore jättekul om ni ville berätta! :)

27 kommentarer:

  1. Åh, så oehört vackert! Du gjorde helt rätt som frossade i rosa, det kommer jag också att göra om jag någon gång får modet att göra ett dessertbord! Det är faktiskt ett av de snyggast jag sett - fräscht och smakfullt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! :) Och jo, det kanske var bra att jag bara släppte på hämningarna helt med det rosa ;)

      Radera
  2. Vilket underbart dessertbord! Rosa kan man aldrig få för mycket av om du frågar mej, och allt ser verkligen supersmarrigt ut!

    SvaraRadera
  3. Så fint!! Är verkligen en fröjd för ögat och jag är övertygad om att det var en fröjd för gomen och en lisa för själen också :)

    SvaraRadera
  4. Åh så vackert! Nej, rosa kan det aldrig bli för mycket av i tårtsammanhang. :) Det är verkligen ett superfint dessertbord, och det ser så gott ut allting också!

    SvaraRadera
  5. så fint, älskar rosa =) Till midsommar ska jag göra Whisky- och nutella cheesecake. På beställning av älskade sambon <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den cheesecaken lät riktigt god! :)

      Radera
  6. Härligt och allt verkar ju jättegott!! Jag planerar ett rosa dessertbord till min dotters 6-års dag!! I love pink!! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Vad härligt att du också planerar ett rosa dessertbord, det måste ju vara alla 6-åriga tjejers dröm :)

      Radera
  7. Åh så fint! BÅda tårtorna ser helt underbara ut!

    Lutar åt att bli en tårta med smak av jordgubb och lime till midsommar, måste fundera lite mer bara ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Jordgubb och lime blir aldrig fel, det är ju så himla gott ihop!

      Radera
  8. Jätte fint , gäller att vara hungrig så man orkar smaka på allt gott !!
    Får man fråga vart glasburkarna är köpta ?? Dom var super fina !!

    Ha en trevlig sommar !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, man får inte ha ätit för mycket innan ;) Glasburkarna är beställda från en brittisk affär som heter Borrowed Blue. Jag försökte lägga in en länk dit nu, men deras websida verkar vara nere (eller om de helt enkelt har upphört att existera?!), så jag återkommer om jag lyckas komma in på sidan snart igen!

      Ha en skön sommar du med!

      Radera
  9. Men jisses vad duktig du är!:D Och till midsommar så skulle jag verkligen vilja göra ett dessertbord då jag har gått och tänkt på det ett bra tag nu.. Men eftersom att vi inte kommer att bli så många så tror jag att ett fantastisk bakverk får räcka, kanske morotskaka..;) Vad ska du själv baka till midsommar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Vad gott med morotskaka! Det var läääänge sedan jag gjorde, kanske dags för en snart! Själv står jag och väger mellan en klassisk jordgubbstårta och en cheesecake med massor av jordgubbar och hallon på...svårt att välja, men nåt med jordgubbar blir det i alla fall ;)

      Radera
  10. Hej!
    Jag har börjat kolla in din blogg med jämna mellanrum. Vilken fantastisk blogg med så fina bilder och härliga recept - TACK! En tårta som jag har fått inspiration av dig till har gjort succé flera gånger om. Sockerkaksbottnar med DIN hallonpannacotta och ett lager vit chokladganache. Helt ljuvliga smaker ihop. Till midsommar ska det bli din midsommartårta med rabarber och vanilj - jag hoppas på en GOD midsommar för oss och för dig. (väntar med spänning på rabarber- och hallonfyllnings receptet.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hjälp vilka snälla ord! Du ska veta att det värmer ända in i hjärtat :) Vad härligt att ni ska äta "min" midsommartårta, det blir ju nästan som att jag är med och firar på ett hörn ;) Berätta gärna vad du tyckte om den sen! Och receptet på hallon- & rabarbersylten dyker upp veckan efter midsommar! Ha en fantastisk midsommar du med!

      Radera
  11. Wow, vilket fantastiskt fint dessertbord du har gjort!! Superfint!!

    SvaraRadera
  12. Ett av de finast dessert tables jag sett hittills :)
    Rosa är helt enkelt en mycket trevlig färg... :)

    Ngt jag skulle önska är en steg-för-steg på dina orkideer..
    Underbara..
    Köpte utstickare till det förra veckan, men fick ingen beskrivning till.. Urkasst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så himla mycket för dina ord om dessertbordet, det gör mig riktigt glad! :) Och vad kul att du gillar orkidéerna! Jag ska försöka knåpa ihop en beskriving till dem, men jag kan inte lova när den kommer, då jag inte riktigt har tiden just nu. Men om du inte har tid att vänta så är mitt tips att söka på youtube, där finns instruktionsfilmer för allt! Men riktigt sunkigt att du inte fick med någon beskrivning, det är ju liksom inte helt lätt att klura ut själv...

      Radera
  13. Hej, va fint! Jag finner inte receptet på din vita chokladfrosting någonstans. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack! :) Frostingen har jag faktiskt inget exakt recept på, gick lite på känsla. Jag utgick från receptet på philadelphiafrosting med citron http://chokladsockerkaka.blogspot.se/2010/08/philadelphiafrosting-med-citron.html, men jag uteslöt citronen och om jag minns rätt tillsatte jag 100 g smält vit choklad istället. Hoppas att det svaret är till någon hjälp! :)
      //Ida

      Radera