lördag 4 augusti 2012

Mazariner x2




De flesta bakverk är ju faktiskt godare när de är hembakta. Mazariner är definitivt ett av dem. Det är lite pilligt att fodra formarna med degen, men det är så himla värt det! Den här gången valde jag att göra halva satsen på vanligt manér och av den andra halvan gjorde jag äppelmazariner. Formarna jag använde var aningens stora för den här satsen, fyllningen räckte precis till att fylla 18 stycken, så det kunde ha varit lite mer fyllning i varje kaka tycker jag. Det är ju den som är grejen ;)

Mazariner
16-18 st

3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
½ tsk bakpulver
100 g smör
½ ägg

Blanda alla ingerdienser i en matberedare, plasta sedan in degen och låt den ligga i kylskåpet minst en timme.

Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör, rumstempererat
2½ ägg
½ tsk bakpulver
4 msk vetemjöl

För äppelmazariner behöver du även:
1 äpple
kanel
strösocker eller rörsocker

Riv mandelmassan grovt. Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Det går även bra att göra fyllningen i en matberedare.

Värm ugnen till 200 grader. Om du använder formar av metall ska dessa smörjas. Klä sedan in formarna, antingen genom att trycka ut den med fingrarna eller genom att kavla ut den och ta ut lagom stora bitar med hjälp av en utstickare. Fördela sedan fyllningen i formarna. Om du gör äppelmazariner skalar du äpplet, skär i tunna skivor och stoppa ner ett par bitar i varje form. Pudra över kanel och socker efter smak.

Grädda på plåt mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Låt sedan mazarinerna svalna helt på galler innan det är dags att glasera dem (glasyren utesluts på äppelmazarinerna.).

Glasyr till en hel sats mazariner:
2 dl florsocker
några teskedar vatten

Blanda florsocker och vatten i en skål. Tillsätt vattnet teskedsvis och rör emellan för att kontrollera att glasyren inte blir för vattnig. Den ska flyta ut sakta, inte rinna. Bred sedan ut glasyren över mazarinerna.

Man kan dela på ett ägg på följande sätt:
Knäck ägget i en skål eller ett glas. Vispa med en gaffel eller en liten visp ihop ägget så att vitan och gulan blandas, inte mer än så. Sedan är det bara att hälla över hälften av äggvispet i en annan skål. Den noggranne mäter eller väger, så att man får exakt halva ägget.

4 kommentarer:

  1. Vilken härligt färgglad bild! Blir glad av den =)

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min Ib Laursen-tävling =)

    SvaraRadera
  3. Mums vad gott =) den skall jag prova att göra...

    Vilken ljuvligt god blogg,,,

    SvaraRadera
  4. Fina bilder! Googlade på äppelmazariner och hittade hit :) ser fint ut att sticka i några tunna äppelskivor jag hade bara tanken på att riva äpplet..
    Ska absolut följa din blog på Bloglovin :)

    SvaraRadera