söndag 15 september 2013

Äppelpaj med mandelmassa & kardemumma

 
Det råder äppeltider i trädgården! Den här pajen gjorde jag med mina sista sommaräpplen som jag räddade från att falla till marken oanvända, vilket var ödet för den resterande skörden. Jag ska verkligen försöka ta bättre hand om mina höstäpplen som snart är mogna! Den här pajen blev jag riktigt nöjd med och den innehåller förutom äpplen annat som jag tycker är larvigt gott; mandelmassa och kardemumma! Det är banne mig en helt oslagbar kombination och en klar favorit när jag bakar bullar och det fungerade lika bra i paj! När jag gjorde pajen råkade jag ha lättcreme fraiche hemma och det fungerade fint, men vill man inte spara på fettet kan man naturligtvis använda vanlig creme fraiche. Gör gärna pajen en dag innan den ska ätas, den blir bara godare av att stå till sig en dag i kylen och sedan värmas upp lite lätt.
 
Äppelpaj med mandelmassa & kardemumma
 
 
Pajdeg:
2 dl florsocker
4½ dl vetemjöl
180 g smör
1 äggula
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna i en matberedare och kör ihop till en deg. Eller så blandar man det för hand i en bunke. Tryck ut degen i en smörjd pajform och ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
 
Fyllning:
2 stora ägg
200 g mandelmassa
3 tsk malen kardemumma
1 dl creme fraiche
½ dl strösocker
3 st stora äpplen
 
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Riv mandelmassan grovt och blanda de resterande ingredienserna till en smet. Häll smeten i pajskalet och lägg sedan äppelbitarna ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca. 25 min.


1 kommentar: