söndag 24 november 2013

{Tårta med mandel, hallon & champagne}


Här kommer mitt andra bidrag till Alexandre Bonnettävlingen! Den här gången blev det en tårta bestående av en mandelbotten, som först täcks med ett lager mandelbavaroise och ovanpå det ett lager hallon- & champagnepannacotta. Det är lite pyssel att göra den här tårtan, men det är verkligen värt besväret, den smakar som en dröm! Läs igenom receptet noga innan du börjar baka tårtan, det är många moment och den kräver ganska stor noggrannhet.

 


Mandelbotten
 
2 ägg
200 g mandelmassa
 
Värm ugnen till 200 grader. Smörj en form (springform eller anslagsring) som är 20 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och vispa sedan ner äggen ett i taget, rör till en jämn smet och bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 min. Låt sedan bottnen svalna i formen på ett galler. När bottnen svalnat, ta ur den ur formen och fodra insidan av formen med ett plastremsa alt. en remsa av bakplåtspapper som är lika högt som formen. Lägg en tunn tårtbricka av kartong i samma mått som formen i botten av formen (detta underlättar när man ska flytta tårtan). Lägg sedan tillbaka bottnen. Gör sedan mandelbavaroisen.
 
Mandelbavaroise
125 g mjölk
25 g strösocker
25 g mandelmassa
 
Häll mjölken i en kastrull tillsammans med socker och mandelmassa. Koka upp och dra av kastrullen från plattan, låt sedan dra i 15 minuter.
 
2 st gelatinblad
 
Blötlägg i en skål med kallt vatten.
 
40 g äggula
12 g strösocker
 
Vispa lätt ihop ägg och socker, tillsätt i den varma mjölken under vispning. Sjud försiktigt till 85 grader, använd termometer. Ta sedan av kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills de smält och sila sedan ner smeten i en bunke och låt svalna till ca. 20 grader, gärna i ett kallvattenbad.
 
125 g vispgrädde
 
Vispas, dock inte för hårt!
 
När smeten svalnat vänds den vispade grädden ner i smeten. Häll sedan bavaroisen över mandelbottnen och ställ in i kylen för att stelna ett par timmar. 
 
Hallon- & champagnepannacotta
 

3½ gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost
3 msk Alexandra Bonnet Perle Rosé
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till puré och passera dem sedan genom en trådsil för att få bort så många kärnor som möjligt. Häll grädde och socker i en kastrull och värm tills sockret lösts upp. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och tillsätt dem sedan i grädden och vispa tills de smält. Ta av kastrullen från plattan och låt grädden svalna en aning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa tills den smält och tillsätt sedan hallonen och champagnen och vispa tills det blir en slät kräm. Häll försiktigt smeten ovanpå bavaroisen och ställ in tårtan i kylen tills den stelnat, det tar ca. 3 timmar, men låt den gärna stå över natten för att sätta sig helt.

 

 
När tårtan har stelnat ordentligt ställer man den på det fat den ska serveras från och sedan tar man av kanten på springformen/lyfter av anslagsringen och drar försiktigt bort plastremsan/remsan av bakplåtspapper. Sen är det bara att dekorera efter tycke och smak. Själv tyckte jag att en lyxig tårta som denna förtjänade färska rosor, spets, sidenband och spunnet socker. Spunnet socker är för övrigt världens roligaste grej, det är lite pilligt och kladdigt att göra, men det piffar till vilket bakverk som helst. Så här gör man:
 
Spunnet socker
 
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 msk glukos
ett par droppar citronsaft
 
Förbered genom att täcka bänken med bakplåtspapper. Ta fram två gafflar/en ballongvisp som du klippt av pinnarna 1/3 av längden. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerblandningen tills en termometer visar 132 grader. Ställ i kallt vattenbad i en minut för att avstanna kokningen. Ta sedan gafflarna rygg mot rygg/ballongvispen, doppa i sockret, låt droppa av lite grann och vifta sedan försiktigt fram och tillbaka över bakplåtspappret. Upprepa tills du fått den mängd spunnet socker du vill ha. Sedan kan man försiktigt ta upp det och med lätta händer forma runt en tårta, till en boll eller hur man nu vill ha det.
 
 
Denna veckas tårta tillsammans med champagnecupcakes med jordgubbar & mascarpone och några glas Alexandre Bonnet Perle Rosé är perfekt att bjuda på när man vill fira något. Eller om man bara vill vältra sig i lyx, vilken dag som helst ;)

5 kommentarer:

  1. Vilka fantastiska bakverk du har skapat! De är så vackra, både cupcakes och tårta, tror du har stor chans att vinna med dem! Lycka till!! /Pernilla som också är med i tävlingen :)

    SvaraRadera
  2. Va gott de ser ut och jättefina bilder :)

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag är i färd med att baka denna tårtan och det går riktigt bra även om det tar tid. Jag provbakar till min brors bröllop och undrar om man kan dubblera måtten för att exempelvis använda en form på 28 cm?
    Tack för superbra recept och väldigt fina bilder! Mvh Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad härligt med bröllop! Den här tårtan passar perfekt för det ändamålet :) Det går jättebra att dubblera recepten, tänk bara på att det kan ta lite längre tid för bavaroisen och pannacottan att stelna och lite längre tid i ugnen för bottnen. Lycka till med bakandet! :)

      Radera
  4. Vacker som en dröm, bra gjort!

    SvaraRadera