tisdag 21 juni 2016

{Marmorerad tårta med orkidéer}

 
För ett tag sedan fick jag i uppdrag av min man att baka en tårta som han skulle ta med till jobbet och bjuda sina anställda på och nu i veckan skred jag till verket. Jag fick fria händer, så jag passade på att prova lite grejer, bl a. ville jag göra en marmorerad tårta, något som jag bara gjort en gång tidigare och då i form av en barntårta. På sistone har jag sett en massa tårtor på Pinterest som varit marmorerade för att likna just marmor och jag tycker det är så himla snyggt! Så jag passade på att testa det på tårtan och jag tycker att det blev rätt schysst. Effektfullt och rätt lätt att göra! Den här gången hade jag 1/3 grå sugar paste och 2/3 vit sugar paste och det blev bra tycker jag. Nästa gång ska jag dock prova att minska mängden grå sugarpaste för att få en ännu ljusare marmorering.


 
Nästa sak jag passade på att göra var orkidéer i gum paste. Även detta har jag gjort en gång tidigare och då hamnade blommorna på en av tårtorna på ett dessertbord. Det här var ett par år sedan och jag kommer ihåg att jag svor att aldrig göra orkidéer igen efter den gången, det var ett litet helvete att få ihop blommorna utan att någon del gick sönder. Men den här gången gick det bättre! Det var fortfarande väldigt tidskrävande och pilligt, men vis av min tidigare erfarenhet gjorde jag mittdelen (den som är rosa och gul) inte fullt så tunn som jag gjorde första gången. Jag valde också att rulla den delade "tungan" bakåt lite mer för att skydda den för att gå sönder så lätt. Till min stora lycka fungerade det och inte en enda av mina totalt tio blommor jag gjorde gick sönder någonting!Jag tyckte att orkidéekvisten förtjänade en solobild. Lyckan när man gjort någonting vackert... :)
 
På fredag är det midsommar! Hoppas att ni får det riktigt härligt, hur ni än spenderar dagen. Vi hörs snart igen!
 
Kram/Ida

3 kommentarer:

 1. Snygg tårta! Jag vill också lära mig att göra se här fina orkide'er 😀

  SvaraRadera
 2. Hej, jätte fin tårta!
  Kan du beskriva hur du har gjort marmoringen?
  Hälsningar Angelika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Jag gjorde enligt beskrivningen på den här bloggen, där finns bra bilder som visar hur man gör! Lycka till! /Ida

   http://www.craftsy.com/blog/2015/12/how-to-marble-fondant/

   Radera