söndag 11 februari 2018

{Paj med rabarber, hallon & jordgubbar}

Om ett par dagar är det alla hjärtans dag. För mig är det en kommersiell högtid skapad för att få oss att konsumera. Det känns dessutom så förutsägbart och fantasilöst att "fira kärleken" på en förutbestämd dag. Med andra ord firar jag aldrig den dagen. Jag tycker att det är finare att överraska den man håller kär vilken dag som helst. Meeen det är ju självklart upp till var och en hur man vill göra, vill man trängas på restaurang med tio tusen andra par den fjortonde, så får man det ;)

 
 Men helt opåverkad av den dagen blir jag trots allt inte. Jag får alltid en larvig lust att baka hjärtformade saker! Bara för att det är nice med hjärtan :) Paj är ett perfekt bakverk att göra i hjärtformat, då det krävs både tid och kärlek för att få den bra!
 
Den här pajen innehåller allt jag tycker är gott; rabarber, hallon, jordgubbar, mandel och vanilj. Rabarber i februari? Jajamän! Jag var ju smart och fyllde frysen i somras. Men jag har sett att man kan hitta fryst rabarber i välsorterade mataffärer. Annars får ni spara receptet ett par månader, tills de späda stjälkarna tittar upp ur jorden!

 
Den här pajen tar lite tid att göra, då bärfyllningen ska svalna helt innan den kan fyllas i pajskalet. Är man smart börjar man därför att göra den först, för att sedan ge sig på pajskal och mandelfyllning! Det blir ganska mycket deg och gör du inte av med allt kan du frysa in det som blir över.
 
Paj med rabarber, hallon & jordgubbar
 
Pajdeg:
 
4½ dl vetemjöl
3 msk strösocker
225 g smör, kylskåpskallt
2-3 msk iskallt vatten
 
Gör degen antingen i en matberedare eller för hand. I båda fallen gäller att man ska arbeta degen så lite som möjligt för att pajskalet ska bli sprött och fint. Degen ska bara precis gå ihop.
 
Häll mjöl och socker i en bunke/skålen till matberedaren och tillsätt smöret i stora bitar. Arbeta snabbt ihop mjöl, socker och smör tills det har bildat stora smulor. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och kyl degen i kylskåpet i cirka en timme. Ta sedan fram den och kavla ut den tunt på mjölad bänk. Rulla sedan försiktigt upp den på kaveln och lägg den över pajformen. Fodra formen med degen och skär bort överflödig deg längs kanterna. Ställ in den klädda pajformen i kylskåpet.
 
 
Rabarber- & bärfyllning:
 
250 g rabarber
125 g hallon
125 g jordgubbar
1 dl rörsocker eller strösocker
2 krm vaniljpulver
2 msk mjöl
 
Skär rabarbern i centimeterstora bitar, dela jordgubbarna i halvor och lägg dessa i en kastrull tillsammans med hallonen. Tillsätt vaniljpulvret. Koka sedan till rabarbern blivit lite mjuk, detta tar olika lång tid beroende på om man använt färsk eller fryst rabarber. Ta sedan upp någon deciliter av saften från rabarbern och bären från kastrullen och blanda den med mjölet i en liten skål. Häll sedan ner mjöl- och saftblandningen i kastrulen och låt koka någon minut till. Ta sedan av kastrullen från plattan och låt fyllningen svalna helt.
 
Mandelfyllning:
 
280 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
1 ägg
 
Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret. Tillsätt ägget och rör tills det blir en jämn massa.
 
 
När allt är svalt och fint är det dags att lägga ihop pajen och värma ugnen till 175 grader. Bred ut mandelfyllningen i pajskalet och fördela sedan rabarber- & bärfyllningen över. Sedan kan man om man vill använda sin fantasi och dekorera pajen genom att stansa ut olika mönster av degen och lägga på valfritt sätt över pajen! Pensla dekorationerna med lite uppvispat ägg. Grädda pajen i ca. 40 minuter mitt i ugnen. Lägg lite metallfolie över om pajen får färg fort. Låt pajen svalna innan den skärs upp.
 
Lycka till med bakandet!
Puss & kram
/Ida
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar