måndag 15 juli 2019

{Mazarinpajer}


Mazariner är ju härliga bakverk, särskilt om man bakar dem själv! Men jag tycker inte att dess ganska neutrala utsida skvallrar särskilt mycket om hur goda de faktiskt är. Det är inte heller superkul att stå och fodra de små formarna när de ska bakas. Men det finns lösningar på båda problemen!


Att göra antingen en enda stor paj, eller som här, flera mindre pajer, gör det hela så mycket smidigare när det kommer till att fodra formar. Degen i receptet räcker till åtta stycken portionsformar på 10 cm i diameter. Det ska dock sägas att en portionsform på 10 cm räcker ganska bra till två personer, då det är rätt sött. Samtidigt ser det rätt gulligt ut att skära små, små tårtbitar av portionspajerna, om man till exempel bjuder på kakbuffé. 

För att liva upp utsidan tog jag helt enkelt och färgade glasyren i glada färger. Jag valde att dekorera med små, vita strösselkulor, men man kan ju gå loss med valfritt strössel i andra färger om man vill ha ännu mer färg!

Små mazarinpajer
8 st pajer á 10 centimeter

Pajbotten:
150 g smör, kallt
240 g vetemjöl
32 g florsocker
1 ägg
Eventuellt någon tesked vatten

Nyp snabbt ihop det kalla smöret med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till degen precis går ihop. Tillsätt vatten en tesked i taget om degen känns väldigt torr och inte vill gå ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Gör under tiden fyllningen och värm ugnen till 180 grader.

Mazarinfyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
4 ägg

Grovriv mandelmassan och rör ihop den med smöret till en jämn massa. Tillsätt sedan äggen och fortsätt röra till en jämn smet. 

När degen vilat färdigt i kylskåpet kavlas den ut på mjölad bänk till ca. 2-3 mm tjocklek. Skär ut rundlar lagom stora för formarna (jag använde en liten assiett) och fodra formarna med degen. Skär bort eventuellt överflöd av deg vid kanterna. Fyll sedan de klädda formarna med mazarinfyllningen. Grädda i ca. 15 minuter mitt i ugnen. Låt sedan pajerna svalna på ett galler. När de är helt svala är det dags att glasera dem.

Glasyr:
390 g florsocker
1 msk vaniljsocker
8-10 tsk vatten
Färg, tex. gelfärg
Strössel

Blanda alla ingredienser till en bredbar glasyr. Fördela glasyren i olika skålar och färga i valfria färger. Bred ut glasyren på pajerna och strö över strösslet. Glasyren börjar stelna på ytan ganska snabbt, så var snabb med strösslet. Låt mazarinpajerna stå och stelna med glasyren i kylskåp. 

Lycka till med mazarinbakandet!
/Ida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar