onsdag 23 oktober 2019

{Mjuk pepparkaka}


Snart november! Då känns det väl som att det är okej att börja smyga med julbaket lite va? En bra början är den här mjuka pepparkakan med frosting, den här gången uppklädd till tårta!

Den mjuka pepparkakan bakar jag året runt, oftast bara som en mjuk kaka i en sockerkaksform. Men den här gången kände jag att jag ville göra den lite festligare! Därför fick den bli en tårta ihop med vaniljfrosting, som funkar fint som jultårta om man så vill. Tänk på att ta fram tårtan ur kylen en stund innan den ska ätas, så att den mjuknar lite.

Mjuk pepparkaka

150 g smör
3 ägg
3,5 dl socker
2 dl turkisk yoghurt alt. gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära

Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Tillsätt den turkiska yoghurten och smöret. Blanda mjölet med bakpulver och kryddor och vispa ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda på galler i ugnen nedre del i cirka 50-60 minuter, en sticka ska komma ut torr.

Om det ska bli tårta av kakan behövs frosting också:

Vaniljfrosting
100 g smör, rumstempererat
200 g Philadelphiaost
600 g florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke till en slät frosting. Dela kakan i tre bottnar, bred på frosting på den första bottnen, lägg på nästa och bred på frosting även på den. Lägg sedan på den översta bottnen och spackla tårtan med resterande frosting. Dekorera efter eget tycke, jag valde att strö över några frysta lingon.

Lycka till i köket!
/IdaInga kommentarer:

Skicka en kommentar