söndag 1 september 2019

{Aprikosmarmelad med vanilj}Nu är det säsong för färska aprikoser! Jag har gått och väntat och nu äntligen går de att köpa i affären! Jag köpte en ask med ett kilo och gick hem och kokade marmelad.
Marmeladen är lite pillig (och kladdig) att göra, då frukten ska skållas och skalas. Det är dock verkligen värt besväret, för den är helt magiskt god och smakar mycket mer aprikos än sina fabrikstillverkade kusiner.

Aprikosmarmelad med vanilj

1 ask färska aprikoser, ca. 1 kg
Syltsocker
½ citron, saften
1 ½ krm vaniljpulver

Skålla aprikoserna i hett vatten och dra sedan av skalet. Ta bort kärnorna och skär sedan fruktköttet i bitar. Väg bitarna och väg sedan upp samma vikt av syltsockret (t ex. till 500 g fruktkött, tar du 500 g syltsocker). Lägg fruktkött och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Pressa citronen och tillsätt citronsaften och vaniljpulvret  i kastrullen. Låt allt koka upp och koka i ca. 5 minuter. Skumma väl och häll sedan upp på varma, steriliserade burkar. Sätt omedelbart på locken ordentligt och vänd burkarna uppochned och låt de stå så tills de svalnat. 


Några tips för sylt- och marmeladkokning

*Sterilisera burkarna i ugnen i 100 grader i minst. Jag brukar lägga in burkarna i kall ugn så att de sakta värms upp till 100 grader. Låt sedan burkarna ligga i ugnen tills de ska fyllas, för att undvika att de spricker.

* Om burkarna har gummiringar eller lock med plastklädd insida kan dessa steriliseras genom att de doppas i kokande vatten.

*Var noggrann med att skumma! I skummet finns orenheter, så om man tar bort det ordentligt ökar hållbarheten. Jag använder en finmaskig hålslev när jag skummar, men det går bra med en vanlig matsked också.

*Om du kokar sylt eller marmelad regelbundet är ett tips att köpa en sylttratt för att underlätta påfyllningen av burkar. En sylttratt är en tratt med en stor öppning som passar syltburkar.

*Fyll burkarna upp till kanten och ställ burkarna uppochned när burkarna är påfyllda och locken ordentligt fastsatta. Detta gör att ingen luft eller bakterier kan sippra in och det bildas ett vakuum i burkarna och hållbarheten förlängs då ytterligare.

*Sylt och marmelad som innehåller minst 500 gram socker per kilo bär eller frukt kan förvaras i rumstemperatur, men innehåller sylten eller marmeladen mindre socker måste man tillsätta konserveringsmedel eller frysa sylten/marmeladen.


Lycka till!
/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar