fredag 3 juli 2020

{Chololate chip pie}



Här har vi nåt ni måste prova! Chocolate chip pie är som namnet antyder, en chocolate chip cookie fast som paj, typ. Lite kladdkakskänsla också. Helt galet gott!  
Pajen är lätt att baka och går fint att baka den dagen innan den ska ätas. Den kan troligen förberedas längre än så också, men den tog slut på nolltid här hemma, så jag har svårt att uttala mig om nån exakt hållbarhet! Det blir pajdeg över, men det går bra att frysa in det som inte går åt. Jag fodrar alltid små pajformar med överbliven deg och fryser in. Jättesmidigt att bara kunna plock fram färdigfodrade pajformar ur frysen när man känner för att baka paj! 


Chocolate chip pie

Pajform ca. 23 cm
Ugn 175 °C

Pajdeg:
150 g smör, kallt
240 g vetemjöl
32 g florsocker
1 ägg
Eventuellt någon tesked vatten
 
Nyp snabbt ihop det kalla smöret med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till degen precis går ihop. Tillsätt vatten en tesked i taget om degen känns väldigt torr och inte vill gå ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla sedan ut på mjölad bänk till 3-4 mm och lyft försiktigt upp degen och klä pajformen med den, skär sedan av den överflödiga degen längs kanten. Ställ in pajformen i kylen medan du gör fyllningen. Värm ugnen till 175 °C.

Fyllning:
2 ägg
100 g vetemjöl
115 g strösocker
95 g farinsocker
½ tsk vaniljpasta (alt. 1 krm vaniljpulver) 
115 g smör
165 g mjölkchoklad
90 g pekannötter

Smält smöret och ställ det åt sidan. Knäck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga och ljusa med elvisp. Tillsätt vetemjöl, strösocker, farinsocker och vaniljpasta och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan det smälta smöret och vispa ihop det med smeten på låg hastighet. Hacka mjölkchokladen och pekannötterna grovt och vänd ner dessa i smeten med en slickepott. Fyll den kylda pajskalet med smeten och grädda mitt i ugnen i ca- 40-45 minuter. Titta till pajen efter 15-20 minuter och lägg på en bit ugnsfolie om den riskerar att få för mycket färg. Pajen ska ha stannat när den är färdig. Ta ut den och låt den stå och vila i minst två timmar i rumstemperatur innan den skärs upp. Om man vill kan man dekorera med lite smält choklad på toppen. Serveras med fördel med vaniljglass!

Ha så skoj i köket!
/Ida

1 kommentar:

  1. Så gott det ser ut. Har du bakat nåt mer sistone? Villka köksredskap har du?

    SvaraRadera