lördag 6 januari 2024

{Små blodapelsinmarängpajer}


De här små pajerna kom till då jag hade mandelmusslor kvar i frysen efter jul. Tillsammans med överblivna äggvitor och några blodapelsiner som behövde tas om hand innan de blivit dåliga, blev det små fina pajer med mandelmusslorna som pajbotten.

Pajerna är ju egentligen citronmarängpajer, men med saft från blodapelsin istället för citron. Resultatet blir väldigt goda små pajer, som är lite mindre syrliga än citronvarianten. Det går fint att frysa mandelmusslorna, om man vill baka dessa i förväg eller om det blir över. Formar till mandelmusslor kan man ofta hitta väldigt billigt på loppis. Värt att nämna är att mandelmusslorna fungerade mycket bra som pajformar, de mjuknade inte av fyllningen, utan var spröda och fina även dagen efter. Jag kommer definitivt använda mandelmusseldeg som pajdeg fler gånger!

Mandelmusslor

Ca. 20 st

100 g smör, rumstempererat 
3/4 dl strösocker
2 bittermandlar, finrivna
1 1/4 dl mandelmjöl
2,5 dl vetemjöl
Smält smör till formarna

Rör smör och strösocker luftigt i en bunke. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop till en jämn och smidig deg. Forma degen till en rulle, plasta in rullen och låt den vila i kylen i ca. 30 minuter. Tiden kan man förbereda förmarna. Smält lite smör och pensla formarna noga med smöret. Värm ugnen till 200 grader. Ta ut degrullen och skiva den i ca. 20 skivor. Tryck ut en degskiva i varje form och ställ formarna på en ugnsplåt. Grädda mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, mandelmusslorna ska bli gyllenbruna. Låt sedan mandelmusslorna svalna lite. För att få ut mandelmusslorna tar man dem en och en och håller uppochned med ena handen under, för att fånga upp musslan. Tryck försiktigt ihop formen, så brukar de ploppa ut. Om inte, kan man försiktigt knacka formen mot handen samtidigt som man klämmer ihop formen. 

Blodapelsinkräm

125 g saft av blodapelsin
90 g strösocker
125 g vatten
100 g vatten
30 g maizena
40 g äggula
40 g smör

Häll blodapelsinsaften, strösocker och 125 g vatten i en kastrull, koka sedan upp blandningen. Under tiden rör man ihop maizena, 100 g vatten och äggula i en bunke. Rör ner den kokande vätskan i bunken och blanda noga ihop. Häll sedan tillbaka allting i kastrullen och låt krämen tjockna under ständig omrörning på medelvärme. När krämen tjocknat; sila ner krämen i en bunke, tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en jämn kräm. Täck krämen med plast direkt på ytan och ställ åt sidan för att svalna. 

Italiensk maräng

60 g äggvita
40 g vatten
105 g strösocker

Häll socker och vatten i en kastrull, låt koka till 121 grader. Under tiden vispas äggvitan med elvisp till ett fast skum i en bunke. Tillsätt sedan sockerlagen, under fortsatt vispning av äggvitan, i en tunn stråle ner i äggvitan, låt gärna strålen rinna mot kanten på insidan av bunken. Vispa på låg hastighet medan du häller i sockerlagen, när allt är i höjer du till maxhastighet och vispar till marängen är ljummen. 

Montering

Fyll mandelmusslorna med blodapelsinkrämen, det går lättast med en spritspåse. Spritsa eller klicka sedan maräng på krämen och bränn ytan hastigt med en gasbrännare, även kallad bruléebrännare. Förvara pajerna i kylen. Pajerna är bäst samma dag som de bakas, men funkar bra dagen efter också. 

Lycka till med bakningen!
/Ida


1 kommentar:

  1. Dina insikter är verkligen ögonöppnande. Tack för att du vidgade mitt perspektiv.

    SvaraRadera