lördag 26 februari 2011

Banoffeepaj


Den här pajen är godis och bakverk i ett. Och superenkel att göra, man behöver inte ens en ugn! Däremot en spis, för med hjälp av den trollar man så att det blir kola av den kondenserade mjölken. I receptet står det att burken med den kondenserade mjölken ska koka i tre timmar, men om man vill ha en lösare kola låter man den koka kortare tid och vill man ha en ännu fastare kola får den koka längre. Hur som helst borde alla som inte ätit en sån här paj prova att göra den, kombinationen av grädde, kola och banan är oemotstådlig! Och jag är nästan helt hundra på att barn skulle älska den! Om de bara ville smaka... Själv hade jag fyra ungar här hemma igår, inte en enda av dem ville smaka på den. Det var tydligen mer intressant med tv-spel. Måste nog mer till om man ska imponera på dem, de stackarna har nog blivit helt avtrubbade av allt mitt bakande...


Banoffeepaj

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning:
1 burk söt kondenserad mjölk, ca. 400 g (Alternativt en burk färdig dulce de leche, men jag rekommenderar att göra egen)
2-3 bananer
2 dl vispgrädde
(Lite mörk choklad)

Ta bort etiketten på burken med den kondenserade mjölken. Lägg en kokbar trasa (t ex. en kökshandduk du inte är rädd om) i botten på en stor kastrull, lägg i burken och fyll på med vatten tills burken är helt täckt. Låt koka utan lock i ca. 3 timmar och fyll på med vatten varefter det kokar bort.

Under tiden som burken kokar kan man roa sig med att göra botten. Kör digestivekexen till smulor i en matberedare, smält smöret, tillsätt det och kör ihop det med smulorna. Tryck sedan ut det hela i en springform på ca. 24 cm och ställ kallt tills det är dags att fylla bottnen. 

När burken kokat färdigt läggs den i kallt vatten en liten stund för att svalna. Öppna den sedan och bred ut kolan i pajskalet. Skiva bananerna och lägg ut dem över kolan, vispa grädden och bred ut den över alltihop. Vill man göra pajen ännu mer fancy river man lite mörk choklad på toppen av den. Låt pajen stå i kylskåpet tills det är dags att äta av den.

28 kommentarer:

  1. Men åh så gott ! Kola och banan är ju ljuvligt tillsammans :)

    SvaraRadera
  2. Jo, den där pajen är supergod! Jag hade gärna ätit en bit nu. :-) Ibland verkar det som om mina barn uppskattar köpta kakor mera än hemgjorda...ett tecken på att man borde baka mindre, kanske? :-)

    SvaraRadera
  3. Mmm..vad det låter gott! Bra att dina barn inte vill smaka, för då får du ju hela för dig själv... ;)

    SvaraRadera
  4. WOW .... verkar super god. Lite tråkigt att man måste koka i tre timmar , men det kanske det är värt !!!
    Mvh Camilla

    SvaraRadera
  5. Har länge tänk göra just den pajen, måste nog ta och göra det snarast :-), ser så mumsigt ut

    SvaraRadera
  6. Den pajen har jag länge tänkt göra. Jag har ju nyss provat att koka kondenserad mjölk. När vi gjorde det hade vi till glass som kolasås och den kokade vi i 2,5 timme. Hade kunnat koka kortare tid.

    SvaraRadera
  7. Jag vill så gärna testa denna, verkar supergod! Jag brukar koka min kondenserade mjölk i 1.5 timme, och den blev nästan för hård för att kunna smeta ut på en tårtbotten.

    SvaraRadera
  8. Tack för alla kommentarer :) Och Camilla, det är helt klart värt väntan ;)

    Bakat och lagat och Linda-Bengtssons baksida: Intressant det ni säger om koktider. Jag kokade min burk i 3 timmar och den var fullt bredbar. Undrar om det hänger på märket på mjölken eller storleken på burken eller något sådant?

    SvaraRadera
  9. Den där pajen såg riktigt god ut!
    Kankse man skulle testa att göra någon gång :)

    SvaraRadera
  10. Men hjälp, den pajen verkar ju livsfarligt god. Har velat testa att koka den kondeserade mjölken men inte haft något att ha den till, men nu vet jag. :-)

    SvaraRadera
  11. Mums så gott! Det där är något av det godaste som finns!

    SvaraRadera
  12. Jag har tänkt göra det här i flera år men det blir aldrig av! måste skriva upp det på att göra listan!!! Verkar så himla gott!

    SvaraRadera
  13. Var det inte denna paj det hade i veckans halv åtta hos mig? Måste nog testa den! Verkar himla god! :0)

    SvaraRadera
  14. Jag har försökt i 3 dar nnu att får mjölken till kola men nä. Den bara rinner... Vilket märke anväder ni som får det att fungera %& hur stor är burken?
    Vill ju äta just en sån här paj/tårta!!! Men den som väntar på nåt gott?!

    SvaraRadera
  15. Susanne: Ingen aning om de gjorde denna i halv åtta...brukar inte titta på det. Men jag tycker absolut att du ska testa den :)

    Micha: Vad märkligt att det inte fungerar för dig... Kan inte riktigt komma på vad som skulle kunna vara fel. Jag antar att du sett till att burken är täckt helt och hållet med vatten? Burken jag använder väger 397 g tror jag, vad märket heter kommer jag dock inte ihåg. Men ge inte upp, det är bara att försöka igen! Lycka till!

    SvaraRadera
  16. Ja, det är jättekonstigt för alla säger att det är så enkelt. Burken har vart helt täckt med vatten, den har kokat 3 timmar o 15 minuter o den här burken är på 400 gram så det borde ju fungera! Jag ska testa ett annat märke på mjölken iaf. Hoppas det är det som är "problemet". Tack för svar! =)

    SvaraRadera
  17. Jag har aldrig testat den här pajen men blir lika sugen varje gång jag ser den... Den måste ju bara vara sååå god! Får nog ta och testa den nu! :-)

    SvaraRadera
  18. Micha.
    Kolla att det är en sötad mjölk :)

    SvaraRadera
  19. http://banoffeepierecipe.com/#/videos/4544919925

    Enligt den här videon/"kocken" så behöver man inte koka mjölken, tänkte prova att göra enligt hennes recept för att se om det blir någon skillnad :)

    SvaraRadera
  20. Anonym: Har inte hunnit kolla videon, men jag tror absolut att man kan hoppa över kokandet. Det enda är väl att man går miste om den karamelliserade smaken då, men det är ju en smaksak vad man föredrar :)

    SvaraRadera
  21. Godaste jag har ätit på länge. Finns mycket gott på din sida som man vill äta. Tur att man älskar att baka. Tack för en inspererande sida.

    SvaraRadera
  22. Förstör man inte handduken om man kokar den i 3 timmar?

    SvaraRadera
  23. Anonym: Jag har kokat kökshanddukar (i 100% bomull) ett flertal gånger utan att något har hänt. Självklart kan jag inte garantera någonting, därför har jag ändrat texten något i receptet, så får var och en göra efter eget sunt förnuft :)

    SvaraRadera
  24. Hallon till är jättegott, bryter av det söta. Kan även ha lite kaffepulver över istället för choklad och för den som inte gillar bananen i, ta hallon, vetja, eller bred krämen mellan marängbottnar med grädde på... o andra bär till om man vill...

    SvaraRadera
  25. Håller på att göra den här nu :-) Skalet är i kylen och burken är i grytan. Väntar spänt på resultatet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegood!! Prova gärna att byta ut bananerna mot jordgubbar som skivas och chokladen mot krossad dajm ev även blanda lite av dajmen med grädden. Också jättesmaskigt :)

      Radera
  26. Har gjort den här förr, så god, perfekt o koka tre timmar. Har dock läst någonstans att de är viktigt att de är burken med 397g och inte 400g.. . Nu tänkte jag göra den igen, men kan jag koka mjölken idag och sätta ihop tårtan imorgon? Tack för alla bra recept :) -Ellinor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går utmärkt att koka burken idag och sätta ihop allt imorgon! Så länge burken är oöppnad håller den ett bra tag. Kul att du gillar recepten :) Ha en fin dag/Ida

      Radera