söndag 6 februari 2011

En ful, gul tårta



Det här är tårtan för alla som tycker att det här med marsipan och sockerblommor känns lite knepigt och svårt. Den här tårtan ska typ vara ful. Inte en rak linje eller slät yta någonstans! Men, som man säger, det är insidan som räknas ;) Den består av marängbottnar med choklad och mandel och är fylld med en kräm med massor av smör i. Ovanpå lägger jag hallon. Konsistensen är lite seg, den hackade mandeln ger lite tuggmotstånd och hallonen bryter av med sin friskhet. Den här tårtan inte bara kan, utan bör, bakas dagen innan den ska ätas. Detta för att smakerna ska få mogna och för att bottnarna ska hinna bli sega och härliga. Tårtan på bilden har jag gjort av dubbla satser av både bottnarna och krämen, men man kan lika gärna göra en enkel sats om man inte är så många som ska äta av den.


Ful, gul tårta

Bottnar, två stycken:
30 g sötmandel
2 äggvitor
1 dl strösocker
2 msk kakao

Värm ugnen till 175 grader. Skålla, skala och grovhacka mandeln. Vispa äggvitorna och socker till en maräng, vänd sedan i kakaon och mandeln. Rita två rundlar på ca. 18 cm på ett bakplåtspapper, ta gärna hjälp av en assiett eller dylikt. Bred ut smeten i rundlarna och grädda ca. 30 minuter mitt i ugnen. Passa noga på slutet då bottnarna lätt bränns. Låt dem sedan svalna på plåten. De ska fortfarande vara mjuka när de tas ur ugnen, de stelnar när de svalnar.

Kräm:
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
100 g smör

Hallon till garnering

Häll grädde, socker och äggulor i en kastrull och sjud tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i klickar under vispning. Låt svalna. Montera sedan ihop tårtan genom att fördela hälften av krämen på en botten, lägg sedan på den andra och häll på resterande kräm ovanpå. Låt sedan tårtan stå i kylskåp och mogna över natten. Lägg på hallon när det är dags att servera tårtan.

11 kommentarer:

  1. Roligt namn på en tårta som verkar väldigt god :-)

    SvaraRadera
  2. Ful eller inte, den ser väldigt god ut iallafall :)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar verkligen din inställning, och tycker att det är bra att sådana "gamla goding" uppmärksammas :)

    SvaraRadera
  4. Mums, ser jättegod ut! Den kunde kanske heta god, gul tårta i stället. :-)

    SvaraRadera
  5. smarrigt.ser jättegott ut.nu blir man sugen...

    SvaraRadera
  6. Häftig tårta och kul att den är ful :) En läcker kontrast till alla mästerverk som visas runt om jordens alla hörn :)

    SvaraRadera
  7. Så härligt att få se något hembakat om faktiskt ser hembakat ut. :) Man får ju lätt press och stress på sig över att bakverken måste se perfekta ut! Men det enda som egentligen är viktigt är ju att det smakar gott. :)

    SvaraRadera
  8. Tycker att det ser ut som en charmig god tårta! =)

    SvaraRadera
  9. Har precis bakat den fula gula tårtan, väntar på födelsedagsbarnet, som ville ha en GUL tårta. Och den är helt perfekt och jättefin precis som den är. Och den preliminära provsmakningen ger den 5 av 5 stjärnor. Jättekul. =) Stort tack till dig som delar med dig så generöst!

    SvaraRadera