lördag 16 juli 2011

Cheesecake


Förra helgen hade vi några vänner över på grillkväll. Efter all den fantastiska maten som min kära man hade fixat var det dags för min cheesecake med färska jordgubbar och hallon. Det finns banne mig inget som går upp mot bakverk med färska bär! Den här cheesecaken gräddas i ugnen och den typen av cheesecake brukar kallas för amerikansk cheesecake, även fast den sägs härstamma från Europa. Det finns även cheesecakes som man inte gräddar, utan har gelatin i istället och dessa brukar kallas för engelsk chessecake. Båda är goda, men jag föredrar nog den här varianten som är lite krämigare.
Cheesecake
Till en form på 24 cm
Botten:
15 digestivekex
75 g smör
Värm ugnen till 200 grader. Smält smöret och häll ner det tillsammans med kexen i en mixer och kör tills kexen är söndersmulade och blandade med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten. Grädda ca. 5-10 minuter i mitten av ugnen.
Fyllning:
200 g philadelphiaost
3 ägg
1½ dl strösocker
Sänk ugnstemperaturen till 180 grader. Mosa philadelphiaosten med en gaffel eller visp. Tillsätt äggen och sockret och vispa till en jämn smet. Fördela smeten över kexbottnen och grädda mitt i ugnen i ca. 35 minuter eller tills smeten har lyft lite längs kanterna och mitten. Smeten ska ha stannat och inte vara rinnig längre. Ta ut chessecaken och låt svalna.
Topping:
400 g creme fraiche
½-1 tsk vaniljpulver alt. 1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Värm ugnen till 180 grader. Blanda creme fraiche och vaniljpulver alt. vaniljsocker och sikta ner florsockret. Rör ihop allt till en slät smet och bred ut det över den kalla cheesecaken och grädda i ca. 6-8 minuter tills ytan stelnat lite. Låt sedan cheesecaken svalna, först i rumstemperatur och sedan, för att bli genomkyld, i kylskåpet. Dekorera med valfria frukter och bär.


Om man vill göra cheesecaken lite friskare i smaken kan man tillsätta saften av en lime och finrivet limeskal, det blir väldigt gott. Ibland har jag även i någon tesked kanel i kexbottnen. För ännu mer cheesecakeinspiration kan jag rekommendera en liten fin sida jag hittade häromdagen, nämligen cheesecakes.se!

6 kommentarer:

  1. ohhh cheesecake e ju så galet gott..jag hade en perido då jag typ missbrukade det ha ha

    hej
    vi vill bara tipsa om att jag har 3 st bakrelaterade tävlingar nu och kanske vill du delta.
    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-2skalar-2skedar.html
    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-bestickset-med-atpinnar.html
    http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-maltidsmatt-har.html

    SvaraRadera
  2. VIlka fina bilder! Snyggt med bären mot den blå bakgrunden. Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  3. Den där godsaken ser inget annat än helt gudomlig ut, oj vad jag gärna skulle vilja sätta tänderna i den!

    SvaraRadera
  4. Cheesecake är ju så himla gott. Ser underbart gott ut med all färsk frukt uppepå.

    SvaraRadera