torsdag 7 juli 2011

Chokladbiskvier



I spåren av mitt mandelmassetillverkande följer här biskvier. Den som aldrig gjort det själv borde verkligen prova, för som med så mycket annat blir det så sjukt  mycket godare att göra själv!

Chokladbiskvier

ca. 30-40 stycken beroende på hur stora man vill ha dem

Bottnar:
400 g mandelmassa, hemgjord eller köpt
2½ dl strösocker
3 äggvitor

Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda sedan med sockret och äggvitorna. Vispa med elvisp ihop det till en pösig smet. Spritsa med slät tyll (alternativt klipp bara av en bit på spritspåsen) smeten på plåtar med bakplåtspapper. Storleken avgör man själv, man ska dock tänka på att kakorna blir ganska mycket större när de gräddas, så håll lite avstånd mellan dem. Fukta ett finger och tryck till den lilla toppen på kakorna, så de blir släta och fina. Låt sedan smeten vila i ca. 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter .


Chokladsmörkräm:
300 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
4 tsk vaniljsocker
1 äggula
100 g mörk choklad

225 g mörk choklad till doppning
(eventuellt 30 g kokosfett)

Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst, tillsätt sedan äggulan och rör ihop till en jämn kräm. Smält chokladen och rör ner den i smörkrämen.

När bottnarna svalnat är det dags att bre på smörkrämen. Det görs lättast med en liten spatel eller matkniv. Bred krämen på kakornas undersida så att krämen får en lite toppig form och ställ sedan in kakorna i frysen i ca. 15 minuter, alternativt i kylen i 30 minuter.

Hacka chokladen till doppningnen grovt och smält den försiktigt i vattenbad eller micro. Man kan ha i kokosfett om man inte vill riskera att chokladen blir missfärgad, vilket den kan bli om man har otur, när man inte tempererar den. Sedan är det bara att doppa den smörkrämstäckta sidan.

4 kommentarer:

  1. Mums! Chokladbiskvier är SÅ gott!

    SvaraRadera
  2. Mums, älskar biskvier =) Vill tipsa om min sommartävling jag har på min matblogg, vore jätteskoj om du ville vara med och tävla =)

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen godare att göra själv :)

    SvaraRadera
  4. Oj så goda de ser ut. Biskvier är något som jag inte provat än, om än jag tänkt det väldigt många gånger. Men var sak har sin tid eller hur :)

    SvaraRadera