tisdag 13 september 2011

Tjusiga syltkakor



Det bästa med syltkakor är ju just sylten. Kakan runt omkring är mest utfyllnad så som jag ser det. Med bakgrund av detta tycker jag att de här kakorna är väldigt finurliga, eftersom man får sylt i princip hela kakan! Dessutom ser de väldigt piffiga ut med sina vågiga kanter och florsockret. Visst kan man tycka att det är överkurs att kavla syltkakor, men det är banne mig värt det lilla besväret, för kakorna blir jättegoda! Men så är det väl med alla bakverk som får lite extra kärlek, det känns liksom på smaken.

Syltkakor

15-20 kakor

3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 g smör
1 äggula
3/4-1 dl hallonsylt

Florsocker

Häll ner mjöl, strösocker och smör i en matberedare med kniv och blanda snabbt ihop det hela. Tillsätt äggulan och kör ihop allting tills det precis går ihop till en deg, inte längre. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet i ca. 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 grader.

Kavla sedan ut degen och ta ut runda kakor (ca.7-8 cm i diameter) med ett kakmått eller ett glas. Lägg en liten klick sylt på ena halvan av kakorna och vik sedan den andra halvan över sylten. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12 minuter. Sikta över florsocker med t e x. en liten tesil och låt sedan kakorna svalna.

13 kommentarer:

  1. Ja, de ser verkligen tjusiga och jättegoda ut!

    SvaraRadera
  2. jättefina blev dem,och japp de ser supergoda ut
    grymt fint foto

    SvaraRadera
  3. Vilka fina! Funderar på att testa med rabarbermarmelad som jag har över. Tack för tipset! :)

    SvaraRadera
  4. Vilka underbart trevliga syltkakor! Jag gillar din nya layout, snygg :)

    SvaraRadera
  5. Väldigt mumsigt och vackert! Jag gillar småkakor väldigt mycket, en konst att få de vackra och goda. Tycker du lyckades bra även om jag nu bara kan bedöma utseendet ;-)

    SvaraRadera
  6. gjorde de här igår, med blåbärssylt i, jättegoda, MEN degen var ju helknasig. När jag skulle böja över andra halvan över sylten så gick den sönder ... tråkigt.

    SvaraRadera
  7. Anonym: Ja det var ju tråkigt. Om du tittar noga på bilden så ser du att degen sprack på vissa kakor även för mig. Men blåbärssylt lät gott!

    SvaraRadera
  8. Ååå så gott det ser ut! vi älskar syltkakor hemma och jag tror att dessa med sylt i hela kakan skulle gå hem :) Måste testas!

    SvaraRadera
  9. Skall göra ett första försök utanför sockerkaka & bullar :) - Dessa liknar nämligen några, som min gammelmoster Margit (RIP, super-bagerska!) gjorde "på gehör" och alltså inte hade recept till... Undrar bara: Skall det inte vara bakpulver i? :S ALLS?

    Nå, vi får väl se... Tack för receptet, i alla fall!

    SvaraRadera
  10. Nix, det ska inte vara något bakpulver! Hoppas du blir nöjd med kakorna :)

    SvaraRadera