tisdag 25 oktober 2011

Pavlovatårta


Här kommer ett bakverk som blivit lite bortglömt i den digitala högen med foton. I mitten av augusti hade jag en av mina fina arbetskamrater på besök här hemma och då passade jag på att använda färska jordgubbar en sista gång innan de blev hösttråkiga. Enkelt är ofta bäst, så jordgubbarna fick sällskap av vispad grädde och marängbottnar. Med andra ord gjorde jag pavlovatårtor, var och en lagom för en person. Alla som någon gång har läst ett pavlovarecept har med stor sannolikhet också läst att detta härliga bakverk är uppkallat efter den ryska prima ballerinan Anna Pavlova som levde 1881-1931 (och nu har ni läst det här också!). Hon ska tydligen ha varit väldigt förtjust i detta bakverk. Eller så gjordes den till hennes ära, det råder tydligen lite delade meningar om det. Hur som helst så tror jag definitivt att om ballerinor någon gång trycker i sig något onyttigt, så lär det nog vara en sån här sak!

Receptet på marängbottnarna är mitt vanliga marängrecept som jag använder när jag gör maränger i alla möjliga storlekar och färger. Ugnstiden varierar beroende på hur man vill ha sin marängbotten; seg eller spröd rakt igenom. Personligen föredrar jag den sega varianten.

Pavlovatårta

En stor eller fyra mindre

6 st äggvitor
3 dl strösocker
12 droppar citronsaft
alternativt 4-6 droppar ättikssprit

3 dl vispgrädde
frukt eller bär efter säsong och smak

Värm ugnen till 120 grader. Vispa alla ingredienser tills du fått en glansig och fast maräng, den ska stanna på plats i bunken om du vänder den upp och ned. Bred sedan ut marängsmeten, gärna lite slarvigt, till en stor eller fyra mindre bottnar på en plåt försedd med bakplåtspapper. Grädda sedan mitt i ugnen i minst 1½ timme, men detta kan variera stort beroende på ugn och hur man vill ha marängen. Bästa sättet att kolla konsistensen på bottnen är att sticka ner något i mitten på den. Den ska ändå täckas med grädde, så det gör inget att det blir ett hål. Tag sedan ut marängen och låt svalna helt innan den vispade grädden och bären/frukten läggs på. Tårtan bör ätas direkt om man inte vill att marängen ska bli mjukna av grädden.

7 kommentarer:

 1. Riktigt gott de ser ut!!

  SvaraRadera
 2. Å va gott det är med Pavlovatårta! Din ser supersmarrig ut!

  SvaraRadera
 3. Hej Ida!
  Jag vill börja med att säga att du har en KANON bra och inspirationsrik blogg. Jag har under en tid bloggat om andra bloggare och deras passioner mm. Tänkte kolla med dig om jag skulle kunna får dela med mig av din blogg i min blogg?
  Tycker att vi bloggare/eskor ska hjälpa varandra att nå ut till våra läsare och sprida våran inspiration. Jag hoppas det är OK och givetvis så kommer jag att hänvisa till din blogg.
  Önskar dig en kanon trevlig dag!
  Vardaxlyx/Yesmin

  SvaraRadera
 4. Mmm, mums! Pavlova är ju himmelskt. Jag älskar den knapriga och sega marängen tillsammans med den mjuka grädden och massor med härliga bär. MUMS!

  SvaraRadera
 5. åååh, pavlova! ÅÅÅÅÅH <3 Det är nog banne mig bland det godaste jag vet, och det är ganska otippat, för jag är inte så förtjust i varken maräng eller grädde annars O.o Vad otroligt fina dina blev, kul att du gjorde personliga små sådana, det ska jag tänka på nästa gång!

  SvaraRadera