söndag 12 augusti 2012

Födelsedagstårta i rosa & guld


För ett par veckor sedan fyllde min brors flickvän 40 år och igår var det dags att fira det med fest! Till festen bad hon mig göra en tårta och ett gäng små cupcakes. Egentligen skulle tårtan ha varit täckt med chokladsugarpaste och haft en annan design med turkosa blommor, men eftersom Kakburken har sommarstängt och jag inte hann beställa sugarpasten från nåt annat ställe, så det fick bli på annat sätt. Jag fick fria händer att hitta på vad jag ville och det är ju alltid kul, men den här gången hade jag verkligen beslutsångest. Jag hade sååå svårt för att bestämma mig för vad tårtan skulle ha för färg och hur blommorna skulle se ut! Det slutade med att jag kvällen innan, i sista stund, slet fram större delen av alla mina dekorationsverktyg på köksbänken och började leta inspiration bland alla lådor med grejer. Till slut hittade jag den i form av en burk guld i pulverform!



Inte helt oväntat bestämde jag mig för att tårtan skulle vara rosa (jag är så sjukt svag för rosa bakverk!), för guld och rosa är ju en bra kombination, eller hur? Sen fick det bli ett gäng blommor som var olika i storlek och utseende. Blommorna hade alla någon form av guld på sig; en del fick några mjuka guldpärlor i mitten, andra blev torrborstade med guldfärgen och några fick kanterna målade med guldfärg (jag blandade pulverfärgen med lite ofärgad sprit). Till de blommor som är helt i guld använde jag flowerpaste som jag färgat svagt orange och det utgjorde en ganska bra grund att torrborsta guldfärg på. Under den rosa marsipanen fanns chokladtårtbottnar som var fyllda med chokladfrosting (som jag blandat ut med lite mjölk för att få till rätt bredbara konsistens) och hela hallon. Ja, så här blev i alla fall slutresultatet! Inte alls som den bild jag ursprungligen hade i huvudet på en chokladbrun tårta, men jag måste säga att jag blev helnöjd ändå :) De små cupcakesen bestod av chokladmuffins med marshmallowfrosting som pryddes med mjuka guldpärlor.

23 kommentarer:

  1. Vilket konstverk. Du är fantastiskt duktig Ida. Förstår inte vart du får all insperation ifrån.
    jobba på så får du snart en utmärkelse av ädlare valör hoppas jag.
    Hälsningar Solle.

    SvaraRadera
  2. Verkligen jättevacker, ser väldigt planerad ut!

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt vacker! Inte kan man tro att den var ett hastverk. Blommorna är så otroligt fina, och färgerna perfekta! :)

    SvaraRadera
  4. Den blev verkligen superfin!! Jag är avundsjuk på hur fina blomkanter du får till!!

    SvaraRadera
  5. Verkligen vacker! Jag är också såå svag för rosa..

    SvaraRadera
  6. Wow, så läcker!! Härliga blommor och fina färger tillsammans =)

    SvaraRadera
  7. Wow, vilken vacker tårta! Blommorna är helt perfekta!

    SvaraRadera
  8. Ojoj, vilken underbar och läcker tårta wow! Vilken fin blogg du har, här kommer jag att kika in fler gånger var så säker.

    SvaraRadera
  9. Helt underbar! Så glad man blir av att se en sån här vacker tårta, du är superduktig!

    SvaraRadera
  10. Hej! Upptäckte din blogg för ungefär... 30 minuter sen och den är helt underbar :D Skönt att komma bort från det där oerhört amerikanska, med bara smörkräm och smörkräm och smörkräm! (Jag älskar att baka men älskar tyvärr inte smörkräm.. :(
    Måste bara fråga, hur gör du när du fyller vanliga tårtor med pannacotta? Det står säkert någonstans men jag hittar inte :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar låta pannacottan svalna i kastrullen som jag rört ihop den i, med plastfolie direkt på ytan. Sedan lägger jag bara upp den på tårtbottnen med en sked och brer ut. Den är lösare i konsistensen än en "vanlig" vaniljpannacotta, så det går jättebra att bre ut den. Ibland spritsar jag en ring av smörkräm längs kanten på tårtbottnen först, för att undvika att pannacottan trycks ut mot marsipanen. Hoppas att mitt svar hjälper dig :)

      Radera
    2. Tack till tusen! :D

      Radera
  11. Wow! Vilken superfin tårta! Färgerna är helt underbara!

    SvaraRadera
  12. Jättevackert! Vilken tur att det inte alltid blir som man tänkt sig, då hade du aldrig fått chansen att trolla fram den här skönheten! Vilken rosa färg är det på marsipanen (färdigköpt eller infärgad)? Den är hur som helst ljuvlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Jag färgade marsipanen själv, jag har för mig att jag använde färgen Pink från Sugarflair!

      Radera
  13. Vad fin! Jag gillar också rosa och guld!
    /Carin

    SvaraRadera
  14. Åh vad vacker! Färger som jag gillar!
    Vilken fin blogg du har!

    Med vänlig hälsning, Anna
    www.iannasskafferi.se

    SvaraRadera