lördag 29 december 2012

PME Professional Diploma Course, Royal icing & piping del 2Jag kom på att jag helt glömt att lägga upp den andra tårtan jag gjorde under modul tre (royal icing & piping) i serien av PME kurser som jag gått hos Kakburken. Den första tårtan från den modulen hittar ni här! Kan ju vara på tiden att jag slänger upp den andra nu, det är ju trots allt nästan ett år sedan jag gick den kursen. Här ovan ser ni den i alla fall! Jag måste säga att den har en något udda design i förhållande till vad jag annars gör, men även med denna tårtan var tanken att få in ett antal olika tekniker. Bl a. har jag gjort s.k. bridge och extension work, vilket var ett litet helvete i sig. Det man kallar för bridge är det vågiga mönstret som går längs mitten av kanten på den undre tårtan och det består av bågar som är spritsade i fyra lager så att de hänger en bit utanför tårtan (syns bäst på den nedre bilden). Strängarna, eller gallret, som fäster i bågarna är s.k. extension work och det var det var en liten mardröm att spritsa de tunna strängarna. Tyllen jag använde har en så galet liten öppning att jag var tungen att sila kristyren genom dubbla nylonstrumpor för att den skulle bli tillräckligt klumpfri för att gå igenom hålet och strängen ville gärna gå av när man spritsade ut den. Det tog en och en halv timme att spritsa gallret hela vägen runt tårtan. Det kan hända att jag svor något om att jag aldrig mer ville spritsa i hela mitt liv efter det ;)


Spetsen som jag spristat på den övre tårtan kallas cornellispets, även den väldigt tidskrävande att spritsa. Runt kanterna har jag gjort en enkel pärlbård och högst upp står en caketopper som bara är någon millimeter tunn. Delarna spritsas separat och när de sedan torkat så sattes de ihop med en gnutta kristyr.


Jag gjorde sex delar till caketoppern, men som ni ser på tårtan så överlevde bara tre delar, resten sprack när jag råkade titta på dem, typ.

Den här modulen var väldigt avancerad, men jag lärde mig så himla mycket och nu är det bara att öva, öva, öva tills jag blir grym på att spritsa. Jag tycker att spritsad dekor kan vara så otroligt vackert när det är gjort av någon som är riktigt bra på det (m.a.o. inte jag. Än. ;) Jag kan verkligen rekommendera alla tre modulerna (sugar flowers, sugar paste, royal icing & piping) om man är sugen på att bli lite mer avancerad i sitt tårtdekorerande. 

Snart, snart ska jag även lägga upp min "sluttårta" som jag gjorde efter alla tre modulerna för att få mitt Masters Certificate in Sugar Arts & Crafts!

Ha det fint!
/Ida

3 kommentarer:

  1. Vilken skapelse du har gjort!!! Grymt duktig!

    Gott Nytt År :)

    SvaraRadera
  2. Man blir helt stum när man ser vilken utveckling. Du är bäst!!!

    "Solle"

    SvaraRadera