söndag 27 januari 2013

Cupcakes med kakdeg


Inspirationen till de här cupcakesen hittade jag på en av mina favoritbloggar, raspberri cupcakes. Kakdeg i muffins, det måste ju liksom vara bra! Med skyhöga förväntningar skred jag till verket och satte igång att baka. Cupcakesen består av ljusa muffins med ljust muscovadosocker som är fyllda med kakdeg och toppade med en frosting gjord på bl a. sötad kondenserad mjölk. Dekorationen fick bli chokladflisor och små, små kakor som jag gräddade av kakdegen som blev över efter att ha fyllt muffinsen.

 Så, hur smakade de då? Frostingen smakade inte så annorlunda mot en vanlig frosting gjord på philadelphiaost, smör och florsocker, så den blev jag lite besviken på, nästa gång ska jag testa en annan variant. Men muffinsen med kakdegen i var precis som jag trodde, galet gott! Nästa gång ska jag trycka i ännu mer kakdeg i muffinsen, så här i efterhand tycker jag att jag snålade lite. Jag ska även prova att smaksätta kakdegen med kakao också, tror att det skulle bli schysst med lite mer chokladsmak på det hela. Dessvärre får ni vänta på receptet, för yours truly har varit klantig och slarvat bort recepten som jag så fint skrivit ned med ändringar och allt. Men jag lovar att återkomma med det så snart jag kan!

Till dess, sköt om er!
/Ida

 
 
Uppdatering 130805:
 
Okej, efter alldeles för lång tid och efter ytterligare ett par provbakningar kommer här någon form av recept. När jag gjorde det ursprungliga inlägget fyllde jag muffinsen med kakdeg i efterhand. Sedan dess har jag även provat att låta kakdegen följa med in i ugnen medan muffinsen gräddas. Det är nog en smaksak vad man tycker är bäst, men jag föredrar nog det senare sättet. Receptet till kakdegen är mestadels angivet i gram, efter översättning av ett amerikanskt recept. Det blir ganska mycket kakdeg, men det går bra att rulla bollar av det som blir över och spara i en burk i frysen. Vad gäller frostingen med kondenserad mjölk, så blev jag, som ni kan läsa ovan, inte så nöjd med den, så jag lägger inte ut det receptet. Istället kan man välja någon favoritfrosting man har eller prova chokladfudgefrostingen som finns längre ner i detta inlägg.
 
 
Cupcakes med kakdeg
 
Kakdeg
190 g vetemjöl
1 g bakpulver
115 g smör, rumstempererat
50 g strösocker
110 g farinsocker
1 st ägg
2 tsk vaniljextrakt
175 g mörk choklad, hackad
 
Blanda Mjöl och bakpulver. Vispa med elvisp ihop smör och de två sockersorterna till en jämn smet. Tillsätt ägget och vaniljextraktet. Tillsätt mjölblandningen och blanda till det precis blir jämnt blandat. Blanda i den hackade chokladen.
 
Vill man grädda kakdegen med muffinsen så rullar man nu matskedsstora bollar av degen och ställer sedan in dessa i frysen till de är helt frysta, vilket tar ca. 2 timmar. Vill man istället fylla muffinsen med degen efter att de är gräddade låter man istället kakdegen vila i kylen medan muffinsen bakas och får svalna helt. Sedan gröper man ur mitten av muffinsen och stoppar ner en matskedsstor bit kakdeg.
 
Muffins med muscovadosocker
12 normalstora eller 6 stora muffins
 
2 stora ägg
2½ dl ljust muscovadosocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
60 g smör
1 dl mjölk
 
Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner det i ägg- och sockersmeten. Smält smöret och häll i det och mjölken och rör ihop det hela till en jämn smet. Fördela sedan i muffinsformar. Vill man grädda kakdegen i muffinsen så stoppar man i en frusen kakdegsboll i varje form. Sedan gräddar man muffinsen mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter.
 
När muffinsen är avsvalnade och fyllda spritsar man på valfri frosting t ex. den här:
 
Chokladfudgefrosting
Räcker till ca 12 cupcakes

120 g mörk choklad
150 g mjukt smör
160 g florsocker
1,5 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen och vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget under omvispning, tillsätt även vaniljaromen. Vispa blandningen ljust och fluffig. Häll i den smälta avsvalnade chokladen under omvispning och vispa frostingen slät och spritsa eller bred frostingen på muffinsen.
 
Lycka till med bakandet! :)


4 kommentarer:

  1. De ser jättegoda ut! Skojigt med kakdegsöverraskningen i mitten. Ser fram emot receptet. :)

    SvaraRadera
  2. Gud vad gott, ser också fram emot receptet!

    SvaraRadera
  3. Håller med dom andra , verkar jätte gott, MUMS !!
    Väntar med spänning på receptet.

    SvaraRadera
  4. Hej, det ser otroligt gott ut! Jag hittar inget recept på denna cupcake. Vill du så får du mer än gärna mejla till mig om det inte är till för mycket besvär. Vill så gärna testa och göra den jag med.
    Mvh Emelie

    mejl: emeliegradin@live.se

    SvaraRadera