torsdag 23 mars 2017

{Marockanst vitlöksbröd}

 

Det här, mina vänner, måste ni prova! För ovanlighetens skull ska ni få recept på något som inte passar efter maten, utan snarare till maten. Det här receptet har faktiskt funnits på bloggen i flera år i min lilla, lilla hörna för bröd, men nu kände jag att det var läge att uppdatera både text och bild. Receptet på det här marockanska vitlöksbrödet fick jag på en kurs för en himla massa år sedan och det är ett av de recept jag använder mest. Brödet är perfekt till så många tillfällen! Vi äter det till libanesisk mat, till soppa, paj och sallad och framför allt när vi äter grillat. Så strunta i tråkiga baguetter från affären och testa det här istället! Gör en dubbel sats när du ändå håller på, det funkar finfint att frysa och det är godast att äta det ljummet, oavsett om det legat i frysen eller är nybakt.

 
När jag ändå håller på med inte-så-söta-saker, vill jag tipsa om en kall sås med vitlök och fetaost som jag   A L L T I D äter till grillad lax. Som av en händelse passar såsen perfekt att doppa brödet i också! Vi har ofta både såsen och brödet som tillbehör till just grillad mat och det blir alltid helt fantastiskt. Om man gillar vitlök vill säga. Det är en del av den varan i båda recepten, till min stora lycka!
 
Brödet
 
50 g jäst
3 dl vatten
1 msk strösocker
½ tsk salt
25 g smör
ca 9 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll det sedan över jästen och rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek i ca. 30 minuter. Tag sedan upp degen på bakbordet och knåda igenom den en stund. Dela sedan degen i två delar och kavla ut dessa till rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär sedan bitar som är ca 4 cm breda och lägg dem ganska tätt ihop (lämna lite mellanrum, så de får plats att jäsa) på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 20 minuter, medan ugnen värms till 250 grader. Sätt sedan in bröden mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten under en kökshandduk.
 
Marockansk vitlöksfyllning
 
175 g smör
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1½ msk färsk koriander
1½ msk färsk bladpersilja
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver

Rör smöret mjukt, finhacka kryddorna och pressa vitlöken. Blanda sedan alla ingredienser noga, det tar en stund att få ihop det hela till en jämn massa.
 


 
Fetaostsås med vitlök
 
500 g turkisk yoghurt
1 paket fetaost (150 g)
2 vitlöksklyftor
en matsked honung
 
Häll yoghurten i en skål eller bunke. Smula ner fetaosten, gärna i grova bitar. Pressa vitlöken och ringla ner en matsked honung. Blanda allt och ställ in i kylen i minst 30 min.
 
Hoppas att ni gillar att få till er nåt annat än tårtor och kakor nån gång ibland. Jag kan lova att det aldrig kommer bli för ofta, det här förblir en bakblogg för all framtid! Jag är nämligen pinsamt dålig på att laga mat...

Lycka till i köket!
/Ida
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar