lördag 29 juni 2019

{Rulltårtsbakelser}Rulltårta är bland det bästa som finns tycker jag! Godast är den kylskåpskall dagen efter den bakats, om det nu finns något kvar. Ibland vill man kanske ha något lite festligare, då kan man göra bakelser av rulltårtan!
Med hjälp av lite vispad grädde och jordgubbar kan man göra små fina bakelser som passar på vilket kalas som helst! Så här gjorde jag:

Rulltårtsbakelser

6 stycken

3 ägg
1½ dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Strösocker att strö över den färdiggräddade kakan
Sylt, vaniljkräm eller annan valfri fyllning
3 dl vispgrädde
Jordgubbar

Värm ugnen till 250 grader. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt. Blanda i vetemjöl och bakpulver och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Passa noga, det är lätt att bränna bottnen om man inte är på sin vakt! När bottnen är ute ur ugnen för du över bottnen med bakplåtspappret kvar till bänken. Strö strösocker över ovansidan, lägg ett bakplåtspapper ovanpå och medan du håller i båda bakplåtspapprena vänder du snabbt botten så att den sockrade sidan hamnar nedåt. Dra sedan försiktigt av pappret som nu överst. Det brukar gå lättare om man penslar lite kallt vatten på pappret. Bred sedan på valfri fyllning och rulla försiktigt ihop rulltårtan. Ställ i kylen för att svalna helt i cirka 30 minuter. 

När rulltårtan är helt kall skär du sex stycken lika stora bitar och ställer dessa på högkant på ett stort fat eller en bricka. Vispa grädden, bred den ovanpå och runt om varje rulltårtsbit. Vill man kan man spritsa grädden för lite festligare känsla. Sedan är det bara att dekorera med jordgubbarna på valfritt sätt!

Lycka till med bakandet!
/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar