söndag 30 maj 2010

Chokladtårta


Den här tårtan bjuder jag alla chokladälskare på! Krämig och tungt chokladig inuti, rätt så mastig, så det passar bra med friska bär till och gärna en klick grädde. Man ska helst att använda någon riktigt bra choklad, ex. Valrhona, när man gör tårtan (inte block eller dylikt!), men det fungerar mycket bra med Marabous 70%-iga också. Gör den dagen innan den ska ätas så att smakerna hinner mogna ordentligt.

Till en kaka på ca. 24 centimeter behövs:

250 g mörk choklad
250 g smör
6 ägg
2½ dl strösocker
1 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen och hacka sedan chokladen fint. Smält smöret och häll det över chokladen och rör till en slät massa. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda det sedan med chokladen. Sist siktar du ner mjölet i smeten och rör om. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter (detta kan variera ganska starkt från ugn till ugn). Kakan får inte stelna i mitten, den ska vara ganska så lös. När ytan börjar spricka är den klar! Låt sedan kakan svalna helt innan du brer på glasyren.

Till glasyren behövs:

200 g smör
200 g mörk choklad
1½ dl honung (av den fasta sorten)

Finhacka chokladen. Smält smöret och häll det över chokladen och rör till en slät massa. Tillsätt honungen och fortsätt röra till en en slät och fin massa. Nu är glasyren ganska rinnig, låt den stelna till den är bredbar. Sen är det bara att bre på den över hela kakan. Det blir rätt mycket glasyr, jag brukar bre på i flera omgångar så det blir ett riktigt tjockt och härligt lager! Sen är det bara att dekorera med bär eller vad man nu vill ha på!


3 kommentarer:

  1. Ska det finnas tårtbotten?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Nej, tårtan består av en odelad chokladkaka som man brer glasyr runt. Eller så kan man väl säga att den består av en enda tårtbotten, beroende på hur man ser det ;)

    SvaraRadera
  3. Provade det har receptet till min dotters fodelsedagstarta, och det var perfekt och brownie-liknande! Tack for receptet! Annika

    SvaraRadera