söndag 8 maj 2011

PME Professional Diploma Course, Sugarpaste

I höstas gick jag en sockerblomskurs, som var modul ett av tre i en serie kurser av PME. När man genomgått alla modulerna kan man göra vad man kan kalla för arbetsprov i form av en trevåningstårta och om denna blir godkänd av kursinstruktören får man ett Masters Certificate in Sugar Arts & Crafts. Ni hör ju själva hur fancy det låter, så självklart ska jag se till att få ett sånt! I helgen var det dags för andra modulen och i den går man igenom olika tekniker för hur man dekorerar med sugarpaste. Även denna gång fick jag sällskap på kursen av Lisa som har bloggen Lisas Bakverk och Lisa som har bloggen Sockerrus!


I lördags fick vi varsin dummy i form av en hexagon. Denna fick vi täcka med sugarpaste och sedan gick vi lös med olika dekorationstekniker. På bilden ovan har har vi övat på att fläta rutmönster (nallen), gjort rosetter, olika bårder samt inlays (fjärilen), dvs. att man sticker ut/skär bort en bit av sugarpasten som tårtan är täckt med och i det tomma hålet sätter man tillbaka en likadan bit , men i exempelvis en annan färg. Ytan förblir då slät eftersom hela dekorationen är infälld i tårtan.


Här är det ännu en inlay till vänster och på hörnen har vi gjort tygliknande dekorationer som hänger ner. Blommorna som är ovanpå "tygstyckena" ska likna tygblommor och det var inte det lättaste att få till dem! Helt plötsligt kändes rosor i flowerpaste som rena barnleken.


Här ser ni ytterligare en bård till vänster och den högra sidan är dekorerad med ett större stycke gjort i inlaystekniken. Det syns dåligt på bilden, men det nedre stycket är kavlat med mönsterkavel. Sen så är det en drapering i sugarpaste ovan på. Tyvärr började min sugarpaste bli lite väl torr, så den sprack en del och det blev svårt att forma draperingen snyggt. Men, men, shit happens.


Idag fick vi lära oss hur man kan bygga upp 2-D figurer direkt på tårtan. Detta gjordes genom att man formade bitar av sugarpaste så att de passade mönstret av den figur man byggde upp och sedan täckte man allt med utkavlad sugarpaste för att få en slät yta. Jag gjorde en nalle med en liten klänning. Jag tycker att det kändes sjukt omständigt att göra på det här sättet, med det har väl med övning att göra antar jag. Runt om kanten har jag använt en crimper, som är ett litet verktyg som man nyper ihop sugarpasten med för att få ett mönster.Resten av dagen ägnade vi åt att göra dummies i form av korgar som vi fyllde med diverse saker. Vissa fyllde dem med frukt och andra med sysaker osv. Jag valde att göra en korg/ kruka med blommor. Jag kan inte påstå att jag lade ner min själ på den här låtsastårtan, så resultatet blev nog därefter. Hur som helst så står den på en tårtbricka som är täckt med mönsterkavlad sugarpaste. För övrigt var det rätt skönt att kunna göra lite fula grejer utan att få alltför mycket ångest, i vanliga fall ställer man ju rätt höga krav på sig själv.

Nu ser jag fram emot andra helgen på den här kursen, då ska vi bygga våningstårtor!

11 kommentarer:

 1. En sån härlig kurs det verkar vara, och klart du skall se till att få den fina titeln. :) Roligt att du visar bilder och berättar vad ni gjort. Ser framemot nästa rapport!

  SvaraRadera
 2. Otroligt snyggt. Den kursen hade man ju gärna också gått på :)

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar kurs det verkar vara! :) Blir riktigt avundsjuk!

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar kurs, var någonstans är det du går? Skulle gått en likadan kurs här men insåg att jag skulle vara borta några av dagarna och då kunde man inte ta igen dem.. ;( Skulle jättegärna gå en kurs när jag flyttat tillbaka till Sverige så vet du mer får du gärna maila mig info (eller skriva här)
  info@kaksmulan.se

  SvaraRadera
 5. ๊ืUnderbaart och riktigt vackert!!

  SvaraRadera
 6. Vilken fantastisk kurs de låter som! Och va fint de blir!

  SvaraRadera
 7. Vilken toppenkurs och så snyggt det blev

  SvaraRadera
 8. Låter som en kul kurs, synd att man ska bo så avsides från allt sång här =)

  SvaraRadera
 9. Vad roligt det låter med kurs, det hade jag gärna också gått på. :-)
  Vilka fina saker du gjort och jag kan tänka mig att det är kul att få lite tips och trix.

  SvaraRadera
 10. Kollade in ställningen & den var ju jättefin!
  här har du min blogg så gå gärna in och titta =)
  kul att träffa så duktiga tårtmakare som ni =)
  Mvh /Linda

  SvaraRadera
 11. Låter som riktigt roliga kurser du/ni går på! Önskar att jag kom iväg på någon kurs nångång. Alla kurser håll så långt härifrån tyvärr :/

  SvaraRadera