tisdag 21 juni 2011

Kärleksmums


För ett tag sedan fyllde min bror år och det han önskade sig av mig var att jag bakade kärleksmums och schweiziskt lantbröd åt honom. Det var ju ingen svår önskan att uppfylla, bortsett från att man ska ha tid att göra det också, vilket det blev tid för först i helgen. Bättre sent än aldrig!
Kärleksmumsen är helt sprängfyllda med choklad, både i, ovanpå och mittemellan. De kunde eventuellt varit inne i ugnen några minuter till, för den blev kanske lite för "kladdig" för min smak, men min brorsa tryckte nöjt i sig av den och det var ju det viktiga! Även mina brorsöner kom och bad om mer flera gånger, så det är väl kanske bara jag som är konstig ;) Den lilla handen på bilden tillhör just en av grabbarna som snor åt sig en bit!

Kärleksmums

5 ägg
4 dl strösocker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
5 msk kakao
2 dl vatten
300 g smör
200 g mörk choklad

Glasyr

2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad

riven kokos efter eget tycke

Värm ugnen till 200 grader. Klä en långpanna ca. 40x35 med bakplåtspapper. Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och blanda sedan försiktigt ihop det med smeten. Smält smöret och tillsätt det och vatten i smeten. Häll sedan ner smeten i långpannan. Hacka den mörka chokladen grovt och strö den sedan över smeten. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-15 minuter. Den ska vara aningens kladdig när man tar ut den.

Medan kakan svalnar kan man passa på att göra glasyren. Finhacka chokladen, koka upp grädde och häll det över chokladen och rör tills chokladen har smält. När kakan sedan svalnat är det bara att hälla över glasyren, strö över kokos och skära i rutor!

6 kommentarer:

  1. Kärleksmums är så gott, sambons absoluta favoritkaka bland mjuka kakor

    SvaraRadera
  2. Åh denna underbara kaka påminner mycket om när jag var liten, mamma bakade den väldigt ofta! Kanske dags att jag bakar den någon gång, tack för receptet och inspirationen :)

    SvaraRadera
  3. Kärleksmums är ju bara så gott! Bakade jag ofta förr!

    SvaraRadera
  4. Snoddas äger! Det är så himla, himla, himla gott. Dessutom är det den optimala kakan, kokos + Choklad!
    Mums =)

    SvaraRadera
  5. hej kan man ha ljus chocklad och oboy istället för kakao och mörkchocklad? är inte så förtjust i mörk chocklad..

    SvaraRadera
  6. Anonym: jag har aldrig provat ljus choklad i kärleksmums, och oboy har jag aldrig bakat med, så jag har ingen aning om hur det funkar! Men vad sjutton, det kan ju vara värt att testa kanske ;) Nu blev jag lite nyfiken, så berätta gärna hur det blev om du provar!

    SvaraRadera