söndag 7 augusti 2011

Smulpaj med blåbär


Just nu viner vinden utanför fönstret och regnet smattrar mot rutorna från en deprimerande himmel. Fasen också. Sommaren kan väl inte vara slut redan?! Jaja, man får väl hoppas på några fina varma dagar till åtminstone. En sån här kväll passar det i alla fall utmärkt att slänga ihop en smulpaj som man kan trycka i sig medan man kollar på en lite för dålig film i soffan under täcket (jodå, i den här familjen kör vi täcke i soffan!). Det fantastiska med smulpajer är att man kan variera dem så himla mycket! Och de är så fantastiskt enkla att göra! Jag knöt näven i fickan när jag såg färdig fryst smuldeg med tillhörande bär i affären första gången, för det är så enkelt och går så fort att göra själv att det inte finns någon anledning att INTE göra det själv! (Okej, det finns säkert skäl som berättigar det också, men inga jag kan komma på nu ;) Och det är likadant med fryst kladdkaka, don´t get me started!


Ganska ofta har jag slattar med bär i frysen som blivit över efter tårtbak och andra gånger kanske det ligger något ensamt äpple i fruktskålen och det kommer man ju inte så långt med om man vill göra en paj. Eller så kan alla i familjen helt enkelt inte komma överens om vilken smak man ska göra på pajen! Lösningnen då heter portionsformar. Då räcker det med bara någon deciliter bär eller ett litet äpple för att trolla fram små minismulpajer! Det kan också vara ett kul inslag som avslutning på en middag att låta gästerna välja bär eller frukt själva och sedan på med smuldeg och in i ugnen en liten stund, så får alla sin egen lilla smulpaj efter maten! Det här receptet på smuldeg använder jag även när jag gör äppelmuffins med smuldeg, men då gör jag bara en halv sats.

Smulpaj med havregryn

Till en form på ca. 24 cm

Smuldeg med havregryn
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
150 g smör

Fyllning
ca. 300-400 g bär eller frukt, fryst fungerar utmärkt!
ev. någon matsked med potatismjöl om det är bär med mycket vatten, t ex. blåbär

Värm ugnen till 225 grader. Mät upp alla ingredienser till smuldegen och häll dem i en bunke och blanda tills allt är jämnt fördelat, detta brukar gå lättast att göra med händerna. Smörj en ugnsfast form med smör och häll i bär eller frukt och eventuellt potatismjöl och blanda runt så att potatismjölet blir jämnt fördelat. Smula sedan över smuldegen och grädda mitt i ugnen i ca. 20-25 min. Håll lite koll på pajen, ibland kan man behöva lägga över en bit aluminiumfolie för att inte bränna smuldegen.

Tips på variation:

- Riv mandelmassa över fyllningen innan smuldegen läggs på
- Istället för havregryn kan man ta 3 dl vetemjöl och 2 dl riven kokos
- Hacka någon deciliter nötter grovt och blanda i degen
- Variera fyllningen med exotisk frukt, t ex. mango
- Strö råsocker över rabarberna eller äppelbitarna

2 kommentarer:

 1. Har haft lust på smulpaj nu ett längre tag och nu när jag ser och läser detta blev det ju inte bättre precis. ;-) Måste nog göra en snart!

  SvaraRadera
 2. så enkelt att göra, kan variera i det oänliga och så galet gott

  jag har just nu en tävling där man kan vinna ett super bra sprits-set med 8 tyllar och allt i fint påtask.
  kanske du vill delta?
  kolla under katerogin MINA TÄVLINGAR

  SvaraRadera