söndag 5 februari 2012

Rulltårta med äppelmos


Hösten 2010 gjorde jag 10 liter äppelmos. Det tar ett tag att göra av med allt detta, speciellt när man är den enda i familjen som äter det och jag har fortfarande några liter kvar i frysen. Oftast äter jag det i djup tallrik med mjölk till, men jag har även använt det till bl a. äppelmunkar. Senast fyllde jag en rulltårta med moset och serverade den med vaniljvisp och det funkade fint som vardagsefterrätt. Fylla bullar med det ska jag också göra någon dag, men nu undrar jag om någon därute har några kreativa förslag på vad man skulle kunna göra med resten? Det vore helfestligt om ni kunde slänga in en kommentar med era bästa (söta) tips på vad man kan göra med äppelmos!

Rulltårta

3 ägg
1½ dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sylt, äppelmos eller annan fyllning

Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Tillsätt mjölet och bakpulvret och vispa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Se till att smeten kommer ut ordentligt över hela plåten med hjälp av en slickepott och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, passa noga då det går väldigt snabbt för bottnen att få färg. Låt sedan bottnen svalna. Strö du strösocker över bottnen, vänd den sedan upp och ned och dra bort bakplåtspappret. Om det är svårt att få loss pappret kan du pensla lite kallt vatten på pappret, så släpper det lättare. Sedan är det bara att bre över valfri fyllning, t ex. sylt eller äppelmos, och rulla ihop det hela!

10 kommentarer:

  1. Hej!

    Letade efter ett biscotti-recept med rivet citronskal i och hittade då till din härliga blogg! :o) Helt otroligt fin och inspirerande med många fina bilder till. Hit kommer jag att kika in titt som tätt för inspiration då jag också tycker om att baka.

    Ha en fin vecka!
    Vänliga hälsningar

    Isabelle H

    SvaraRadera
  2. Hej igen, det är Isabelle som skriver...

    Jag har nu kikat igenom alla dina kategorier och verkligen frossat i alla härliga recept och fantastiska bilder. Stor ELOGE till att du beskriver dina recept så kortfatta och bra att vem som helst kan ta efter. Jättebra! Några av bakverken har jag provat, fast inte från din blogg, men kul att resultaten ser ut att ha blivit detsamma. :o)

    Om man får så skulle jag vilja lämna ett litet förslag. Jag planerar att göra ett Afternoon Tea till mina vänner. (Fyra vuxna och två barn) Skulle vara så roligt att få se hur ditt afternoon tea skulle se ut.

    Ha det så fint!

    Mvh
    Isabelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för dina fina ord om bloggen, sånt gör mig riktigt glad :) Och ditt förslag låter helt fantastiskt kul, jag har funderat på att göra ett afternoon tea rätt länge, så det kanske är dags att ta tag i det nu! :)

      Radera
    2. Hej igen,

      Ja, det är ju så roligt att få göra i ordning ett Afternoon Tea och för att inte tala att få bli bjuden på ett! Kan tänka mig att du har många frivilliga som står i rad för att få komma till dig. Ska bli jättekul att få se vad fint och gott du ska bjuda på. Tills dess så kikar jag in och låter mig inspireras. :o)

      Tänkte att jag ska göra din rabarberkompott och lite annat smått och gott som jag hittat, framöver.

      Ha en fin vecka!
      Mvh
      Isabelle H

      Radera
  3. Här kommer ett litet tips: ist för att använda sylt när men gör hallongrottor eller småkakaor kan van avända ÄPPELMOS!! :) hope you like it!!

    SvaraRadera
  4. Läser om PME i ditt förra inlägg och tänker wow vilka hantverkare i sockerkonst! Själv är jag bara lite av en amatör vid bakbordet men får mycket inspiration av en blogg som din! Min vän Nina och jag planerar en liten "cookieaction" nu i Alla hjärtans dag tider.Vi vill sprida lite konkret hjärtevärme och vi gör det genom att baka fjärilskakor;-) Vore kul om du ville hänga på! Kika in på vår blogg så får du veta mer!
    Allt gott!
    Lo

    SvaraRadera
  5. Ser ju fantastisk god ut!
    Önskar dig en trevlig fredag!

    SvaraRadera
  6. ska kanske prova det här :)

    SvaraRadera
  7. Krydda och koka ihop äppelmos till äppelsmör - jättegott som pålägg eller till ostar.

    Äppelsmör med citron ca 1 liter, tid: ca 1 timme 30 minuter
    1 kg äpplen, skalade och urkärnade
    1½ dl vatten
    1 vaniljstång, delad på längden
    100 g socker
    100 g muscovadosocker
    saft och skal av 1 citron
    ¼ tsk nejlikor
    ½ tsk kryddpeppar
    1 tsk kardemumma
    1 nypa salt

    (1. Skär äpplena, med skal och kärnhus kvar, i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta och tillsätt vattnet. Lägg på lock, koka upp och låt koka 40–45 minuter, tills äpplena är helt mosiga.)

    2. Pressa moset genom en sil och häll det sedan tillbaka i grytan. Tillsätt vaniljstång, citronskal och –saft, socker och kryddor. Lägg på locket men lämna en liten glipa. Låt alltsammans sjuda på mycket svag värme 1 timme.

    3. Ta upp vaniljstången och häll upp på rena glasburkar och förvara i kylskåp

    SvaraRadera
  8. Det här lät spännande! Tack för att du delar med dig :)

    SvaraRadera