lördag 19 maj 2012

Godisklubbor


Idag gjorde vi lördagsgodiset själva här hemma och det blev i form av godisklubbor! Mina barn är rätt tokiga i klubbor, så nyligen investerade jag i en form att gjuta klubbor i. Och det var ju skitkul att göra egna klubbor! Gott blev det också! Det är något speciellt med att göra eget godis, man blir lite lycklig för att man kan göra HUR MYCKET GODIS SOM HELST!!! Inte som när man var liten och bara hade tio spänn när man stod där i den lokala ica-butiken och ville köpa hela godishyllan ;) 

Jag köpte min form på Panduro och klubbpinnarna har jag köpt hos Kakburken, men man klarar sig finfint utan sådana fancy grejer om man vill. I så fall klickar man bara ut små rundlar av karamellmassan på ett bakplåtspapper och trycker ner avkortade blompinnar mitt i massan. I övrigt behöver man en termometer, jag använder en vanlig stektermometer. Se bara till att termometern går över 145 grader, alla stektermometrar gör nämligen inte det, har jag lärt mig den hårda vägen. Annars är det lätt som en plätt att göra dessa klubbor, bara man är försiktig med den varma karamellen. Om karamellen börjar stelna i kastrullen innan man har gjutit alla sina klubbor, kan man försöka att försiktigt värma den på spisen igen. Den här gången smaksatte jag karamellen med tuttifruttiarom och jag hade i drygt en halv tesked, men den mängden varierar antagligen beroende på vilket märke på arom man använder, så läs på just din flaska!


Godisklubbor

Antalet varier helt beroende på hur stor din form är/hur stora klickar du gör.

3 dl strösocker
1 dl glykossirap
1 dl vatten

Arom
Hushållsfärg

Kastrull
Termometer
Klubbpinnar/blompinnar
Ev. gjutform
Majsolja eller annan neutral olja till gjutformen

Om du använder gjutform börjar du med att olja den lätt och lägga klubbpinnar/blompinnar i formarna. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka på låg värme tills sockret har lösts upp. Höj värmen lite och koka tills karamellen når 145 grader. Blanda försiktigt i arom och hushållsfärg och häll sedan massan i en gjutform, alternativt häller du små rundlar av massan på bakplåtspapper och trycker ner pinnar i massan. Låt stelna ordentligt och lossa sedan försiktigt på klubborna.

Och vad gör man om man tycker att man har gjutit tillräckligt med klubbor, men fortfarande har karamellmassa kvar i kastrullen? Jag slängde ner några nävar mandlar, rörde runt och hällde sedan ut det på ett bakplåtspapper. Sedan fick det svalna någon minut innan jag särade på mandlarna med mina bara händer. Visst, jag brände nästan bort huden på fingertopparna, men det blev gott som attans!

6 kommentarer:

 1. Jag har med gjort klubbor. Men jag tyckte inte mina blev så goda sen typ kladdiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att dina inte blev bra. Mina blev både goda och håller sig torra och fina, olika tillvägagångssätt/recept kanske?

   Radera
 2. Snygga klubbor, ser riktigt häftiga ut! Och kanske man kan äta lite flera med gott samvete om de är hemgjorda och inte har så mycket konstiga grejer i sig. :) Fast jag tror jag allra helst hade ätit de där mandlarna du gjorde till sist!

  SvaraRadera
 3. Ser väldigt läckert ut!
  Kan tänka mej att de går hem hos barnen :)

  SvaraRadera
 4. finns det ett recept för att göra sånna, fast kola klubbor? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju använda vilken smaksättning du vill, bl a. Panduro har många olika aromer att välja mellan, bl a. gräddkola!

   http://www.pandurohobby.se/Katalog/90-Sla-in-Ge-bort/9010-Godis/901015-Livsmedelsarom

   Lycka till :)

   Radera