måndag 6 december 2010

Saffransbiscotti


Saffransbiscotti är en storfavorit här hemma, året runt. Jag hinner nästan inte få ut dem ur ugnen innan de tar slut! Man skulle kunna tro att det är någon form av otillåten substans i dem, för de är beroendeframkallande.
De är inte särskilt svåra att baka och orkar man inte baka lussebullar, men ändå är sugen på saffran, så funkar de här skorporna fint som ersättning. Dessutom är kombinationen saffran och mandel så god!

Saffransbiscotti

150 g sötmandel
75 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
1 kuvert (½ g) saffran
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver

Värm ugnen till 200 grader. Hacka mandeln grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med en elvisp (använd visparna, inte degkrokarna). Vispa ner äggen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel i en annan bunke och tillsätt detta i smeten. Vispa sakta tills allt precis går ihop. Ta upp degen på mjölad bänk eller direkt på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i två delar och forma dessa till längder, lika långa som plåten är bred. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter eller tills längderna fått lite färg. Tag sedan ut dem, sänk ugnsvärmen till 120 grader och lägg upp längderna på en skärbräda och skär långa, sneda skivor ca. 1 cm tjocka. Lägg tillbaka skivorna på plåten med snittytan uppåt. Låt torka i ugnen i ca. 30-60 minuter, beroende på ugn. Känn på dem med fingrarna, när de känns torra och hårda är det dags att vända på dem och när de torkat ordentligt på båda sidorna är de klara!

8 kommentarer:

  1. Mmm, håller med, det är ju så gott! Dags för en ny sats här hemma också! Funderar på att testa nåt nytt recept för mina förra blev lite .... torra... ja skorpor ska va torra, men jag gillar när de även är en aning sega när man doppar dem!

    SvaraRadera
  2. Mmm, dessa är så goda! Gillar ditt foto med, bara det gör att man blir sugen!

    SvaraRadera
  3. Mmm så gott - gjorde en stor sats förra veckan, och vi är redan inne på de sista!

    SvaraRadera
  4. Saffransbiscotti är så gott, får nog gå ut i köket och hämta en :-)

    SvaraRadera
  5. Åh, verkar jättegott! Härligt foto också!

    SvaraRadera
  6. Dessa måste jag testa!! Ser supergoda ut. Fin bild!!

    SvaraRadera
  7. Tack för era snälla kommentarer! Ja goda var dem, de tog slut väldigt fort... ;)

    SvaraRadera