lördag 8 januari 2011

Små äppelmunkar


Häromdagen gjorde jag äppelmunkar, även kända som Berlinermunkar, i miniformat. Det var första gången jag gav mig på att fritera något, jag har alltid tyckt att det verkar lite läskigt med tanke på att oljan kan fatta eld om man har otur. Man vill ju inte behöva ringa försäkringsbolaget och tala om att huset brann ner för att man "bakade lite" ;) Det gick i alla fall bra att fritera, huset står kvar och munkarna blev goda! En sak som man ska tänka på när man friterar munkarna är att verkligen hålla sig till temperaturen i receptet, annars blir de lätt för hårda utanpå. Jag fyllde mina med äppelmoset som jag gjorde i höstas, men man kan fylla dem med någon god sylt eller vaniljkräm om man hellre vill det!

Små äppelmunkar

30-35 st

1 dl mjölk
25 g jäst
1  ägg
4 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 krm salt
25 g smör, rumstempererat
ca 1 liter olja till fritering, t ex. raps- eller matolja

Strösocker och kanel att rulla munkarna i
2-3 dl äppelmos till fyllning

Värm mjölken till fingervärme (37 grader) och smula ner jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt och till sist smöret. Knåda ihop det till en smidig deg, täck över med bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter. Kavla sedan ut degen till den är ca. 5 mm tjock och tryck ut rundlar 5-6 cm i diameter med hjälp av en utstickare eller ett glas. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper, täck över med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter. Hetta försiktigt upp oljan till ca. 160 grader i en stor kastrull. Se till att du har ett lock nära till hands, så att du kan kväva lågorna om oljan i värsta fall skulle börja brinna. Kolla temperaturen med en hushållstermometer. Lägg ner ett par munkar i taget i oljan och låt de friteras ett par minuter på varje sida tills de blir gyllenbruna. Ta upp munkarna med en hålslev och lägg dem på lite hushållspapper för att rinna av. Rulla dem sedan i strösocker blandat med lite kanel. Fyll en spritspåse med äppelmos, tryck in tyllen i sidan på munkarna och spritsa in lite äppelmos.


                 

När jag fyllde mina munkar använde jag tyllen ni ser ovan. Den har jag fått i ett paket med olika spritstyllar som är köpt utomlands, men jag vet att Wilton har liknande tyllar som är avsedda för att fylla bakverk. Funkar även mycket bra om man vill fylla cupcakes!

11 kommentarer:

 1. Så himla gott det ser ut! Har aldrig gjort såna munkar, men jag får nog ge mig på det snart!
  Du tar så himla fina kort!

  SvaraRadera
 2. Vad gott med äppelmunkar! Har aldrig heller gjort munkar någon gång.

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att brandkåren slapp komma! Men de hade nog blivit glada om de fått smaka på dessa äppelmunkar förstås :)

  SvaraRadera
 4. Har aldrig gjort egna munkar och det ser ju hur gott ut som helst, jisses vad sugen jag blev på äppelfyllda munkar nu :-)

  SvaraRadera
 5. Jag är inte så förtjust i äppelfyllning, men munkarna skulle jag lätt smälla i mig!! :) Smart tyll för fyllning också!

  SvaraRadera
 6. Så gott med hemgjorda munkar! Brukar ibland göra sådana till valborg, de brukar nog vara uppskattade så borde kanske göra dem nån annan tid på året också. ;-)

  SvaraRadera
 7. Åh så söta! Dessa måste jag testa!

  Ha en härlig dag!
  Kram, Lisa

  SvaraRadera
 8. Jösses vad gott, så supersöta!! Måste våga testa någongång!!

  Trevlig helg!!

  SvaraRadera
 9. Det såg gott ut! Jag är också sugen på att prova göra munkar men precis som du var så är jag lite rädd för det. :S Får kanske passa på att prova göra munkar när jag hälsar på hos föräldrarna för mamma är van att göra munkar - det säkra före det osäkra. ;-) Kram från E

  SvaraRadera
 10. Ojoj vad goda dina munkar ser ut!

  SvaraRadera