söndag 2 januari 2011

Vaniljmousse

Receptet på den här goda och fräscha moussen hittade jag hos Tove som har bloggen Baka baka liten kaka. Receptet räcker till ett lager fyllning i en tårta som är 26 cm i diameter.

200 g philadelphiaost
200 g vaniljyoghurt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda sedan philadelphiaost, yoghurt, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa 2 dl av grädden. Värm den sista decilitern grädde i en kastrull på spisen och smält gelatinbladen i grädden. Blanda gelatingrädden och den vispade grädden med philadelphia/yoghurtblandningen.

Sedan kan man göra på flera sätt: är man lycklig ägare av en tårtring använder man den, annars kan man lägga ett lager av en tårtbotten i en springform som sitter åt ordentligt runt bottnen (det får inte finnas något mellanrum för moussen att rinna ner i) och häller sedan på moussen och låter det hela stelna i kylskåp. Eller så kan man plasta en springform med plastfolie, hälla på moussen och sedan när moussen stelnat lägger man på ett lager tårtbotten ovanpå moussen, vänder det hela upp och ned på en tårtbricka/tallrik och lyfter sedan av formen och drar bort plasten.

1 kommentar:

  1. Skoj om tycker om fyllningen. :-) Och jag brukar göra enligt det sista sättet, tycker det funkar bäst för att få snyggast yta på tårtan.

    SvaraRadera