onsdag 22 september 2010

ÄppelmosÄntligen har mina äpplen mognat! Jag har väntat tålmodigt, ända sedan i våras då de som små vackra äppelblommor lyste upp trädgården med löfte om att sommaren snart var här, tills nu när de lyser röda i träden i all sin prakt. Åh, vad jag tycker att hösten är vacker! All frukt som mognar, löven som ändrar färg och den klara, friska luften. Allt blir så intensivt, men på något vis ändå så vilsamt. Det är som om naturen gör en sista kraftansträngning innan den går i vila i väntan på nästa vår.


Äppelmos är något jag gärna gör på hösten. När jag var liten såg mamma till att vi hade frysen full med äppelmos inför vintern och det där sitter kvar hos mig. Att göra äppelmos blir lite som att förbereda sig på vinter för mig. Sen tycker jag om känslan av att ta hand om det som trädgården ger, så mycket mer närodlat och ekologiskt än så blir det inte! Så förra veckan gick jag ut i trädgården och plockade ett rejält lass med äpplen, först i vår egna trädgård, men det räckte inte, så jag gick hem till min pappa och plockade äpplen i hans trädgård också. Min barndoms trädgård. Det var sen eftermiddag och solen stod lågt och lyste så där vackert som den bara kan göra på hösten, luften var småkylig. Och där gick jag och plockade äpplen från de stora, vackra, gamla äppelträden, vissa är bortåt 70-80 år gamla. Det är lycka för mig.Så, tillbaka till äppelmoset. Jag äter äppelmos som om det vore kräm, det vill säga i tallrik med mjölk. Detta innebär att jag gör av med ganska stora mängder när jag väl sätter igång och äter, så jag gör gärna stora satser när jag ändå är igång. Den här gången blev det 10 liter! Jag är en mycket nöjd ägare av en Electrolux Assistent, världens bästa köksmaskin. Den kommer väl till passa när det ska göras äppelmos här i huset. Förutom själva maskinen krävs det förstås att man har passertillsatsen också. Så här gör jag:
 
Äppelmos
Dela äpplena i kvartar, skala inte och kärna inte ur, det sköter maskinen sen. Lägg äppelbitarna i en kastrull med vatten, det behöver inte täcka äppelbitarna, tanken är att de ska ångas. Koka upp vattnet och låt det sedan sjuda tills äppelbitarna blivit mjuka. Sedan är det bara att köra igång maskinen och hälla i äppelbitarna! När du passerat äpplena färdigt tillsätter du socker efter eget tycke och smak, gör det medan moset fortfarande är varmt så att sockret löser sig lätt. Jag fryser alltid mitt äppelmos för att slippa använda konserveringsmedel. Jag har ständigt trångt i min frys, så den här gången frös jag in moset i lagom stora mängder i fryspåsar som blev som platta paket, det sparade en himla massa plats i frysen!

9 kommentarer:

 1. Hjälp, så goda äpplena ser ut att vara och vilken lyx att ha äpplen i sin egen trädgård! Äppelmos är verkligen gott!

  SvaraRadera
 2. I år får vi nog 4 äpple på vårt nyplanterade äppelträd så jag får nog köpa äpplen till moset!
  Har en likadan assistent som du o har funderat på passertillsats, nu vet jag att den funkar så nu ska den inhandlas, tack för det!

  SvaraRadera
 3. Älskar äpple & älskar alla kaka som göra med äpple !! dina äpplena ser riktigt gott ut ;d jag älskar dorfta av äpplen Hur gott med ny plockat äpplen hihi men ibland får inte jag äta eftersom jag är allergisk ;(

  SvaraRadera
 4. Åhh vad goda äpplen ser ut!
  Vi fick inga äpple i år, tyvärr frös blommorna bort :(

  SvaraRadera
 5. så underbart! det är precis samma för mig, man ska ha frysen full med äppelmos till vintern och när jag var liten gjorde vi precis likadant. Dela, koka och så sköter maskinen resten. Vi kunde hålla på en hel lördag med detta. Vill minnas att vi stod i garaget för att det blev så söligt. Stora grytan på en liten kokplatta och så fullt med burkar att frysa i :-) Gott blev det, men vårt blev väldigt gult då vi bara hade gulgröna äpplen, ditt är vackrare :-)

  SvaraRadera
 6. Vad härligt med en massa äpplen. Själv får jag nöja mig med köpta. :-(
  Jättefina bilder!

  SvaraRadera
 7. Mmm vad mkt gott det fanns här, hit kommer jag tillbaka snart igen!

  SvaraRadera
 8. Vilken fin färg moset fick dessutom. Jag har två stora äppelträd, men i år blev det knappt några äpplen alls. Här går det också åt mängder med äppelmos. Barnen äter det som du, eller på yoggi.

  SvaraRadera
 9. Tack för era fina kommentarer! Visst fick moset fin färg, det beror nog på att jag använde inte mindre än fyra olika sorters äpplen :)

  SvaraRadera