söndag 5 september 2010

Äppelpaj med toscatäcke





Även den här pajen fick vara med på vår lilla äppelfest igår. Receptet hittade jag i Allt om Mat nyligen. Jag tyckte det lät gott med toscatäcke på äpplena och det var det också! Jag brukar lätt fastna i att krydda äpplen med kanel, men den här pajen är kryddad med kardemumma och det var en riktig höjdare!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Värm ugnen till 200 g. Mixa ihop smör och mjöl i en matberedare, tillsätt vattnet och kör till en deg. Tryck ut degen i en form på ca. 24 cm och låt den sedan vila i kylen i 30 minuter.

Fyllning:

5 äpplen
2 msk rårörsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk citronsaft
smör till stekning

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem sedan ett par minuter tills de blivit lite mjuka tillsammans med sockret, kardemumman och citronsaften.

Toscasmet:

150 g sötmandel
150 g smör
1 3/4 dl  strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde

Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan.

Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.

4 kommentarer:

  1. Åh vad gott :D Måste göras. Älskar tosca.

    SvaraRadera
  2. Den ser jättegod ut. Vilken bra kaka att ta med på festen.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna! :) Ja, jag tyckte att dne här faktiskt var godast av de två vi bjöd på :)

    SvaraRadera