söndag 5 september 2010

Äppelpaj med toscatäcke





Även den här pajen fick vara med på vår lilla äppelfest igår. Receptet hittade jag i Allt om Mat nyligen. Jag tyckte det lät gott med toscatäcke på äpplena och det var det också! Jag brukar lätt fastna i att krydda äpplen med kanel, men den här pajen är kryddad med kardemumma och det var en riktig höjdare!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Värm ugnen till 200 g. Mixa ihop smör och mjöl i en matberedare, tillsätt vattnet och kör till en deg. Tryck ut degen i en form på ca. 24 cm och låt den sedan vila i kylen i 30 minuter.

Fyllning:

5 äpplen
2 msk rårörsocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 msk citronsaft
smör till stekning

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem sedan ett par minuter tills de blivit lite mjuka tillsammans med sockret, kardemumman och citronsaften.

Toscasmet:

150 g sötmandel
150 g smör
1 3/4 dl  strösocker
3 msk vetemjöl
1½ msk vispgrädde

Skålla och skala mandeln och mal den sedan i en mandelkvarn. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mjöl, mandel och vispgrädde. Låt det koka upp och ställ det sedan åt sidan.

Lägg äppelbitarna i pajskalet och fördela toscasmeten över dessa och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter.

4 kommentarer:

  1. Åh vad gott :D Måste göras. Älskar tosca.

    SvaraRadera
  2. Den ser jättegod ut. Vilken bra kaka att ta med på festen.

    SvaraRadera
  3. Toscatäcke på är så himla gott

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentarerna! :) Ja, jag tyckte att dne här faktiskt var godast av de två vi bjöd på :)

    SvaraRadera