fredag 31 december 2010

Crème brûlée


Nu är det snart ett nytt år! Jag vill tacka alla er som läser bloggen för att ni vill komma och hälsa på här hos mig, det känns helt galet att det finns folk som tycker att det jag bakar och skriver faktiskt är intressant! Utan er hade det varit meningslöst att blogga! En stor kram vill jag ge er alla och passar samtidigt på att önska er Gott Nytt År! Jag lämnar 2010 med att ge er ett recept på Crème brûlée, en dessert som passar vilken dag som helst på året:

Crème brûlée är en riktig klassiker och är perfekt att göra om man vill förbereda desserten i förväg. Dessutom går den att variera väldigt lätt; lägg bär i botten på formarna innan du häller i smeten, byt ut vaniljstången mot en kanelstång eller stött kardemumma om du vill ha en annan smaksättning eller smält 50 g choklad och blanda ner i grädd/mjölkblandningen så får du en chokladvariant.

Crème brûlée

6 portioner

1 vaniljstång
3½ dl vispgrädde
1½ dl mjölk
6 äggulor
3/4 dl strösocker

1 dl råsocker

Sätt ugnen på 100 grader. Häll grädden och mjölken i en kastrull, snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner även den i kastrullen. Låt koka upp och vispa under tiden ihop äggulorna och strösockret. Häll sedan sedan gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Sila sedan smeten och fördela den sen portionsformar. Ställ formarna i en långpanna eller en djup ugnsfast form och häll kokande vatten i långpannan/ugnsformen så det når en bit upp på formarna. Ställ sedan in alltihop i ugnen och låt formarna stå i ca. 1 timme tills smeten precis har stelnat. Detta kan variera ganska mycket beroende på ugn, man kan behöva höja temperaturen något om man märker att smeten inte stelnar. Ta sedan ut formarna och låt dem svalna och ställ sedan in dem i kylen för att bli helt kalla.

När det sedan är dags att servera Crème brûléen strör man råsocker över formarna och smälter sockret med antingen en gasolbrännare eller högst upp i ugnen på grillvärme. Se till att passa noga, för det går fort för sockret att bli bränt!

9 kommentarer:

  1. Gott nytt år! Mums vad det ser gott ut med Crème brûlée (ja, det är ju gott också)! :-) Men vi gör det enkelt för oss och äter glass till efterrätt idag. ;-)

    SvaraRadera
  2. Gott Nytt År, hoppas ni får en underbar kväll och Creme brulee har jag faktiskt aldrig ätit

    SvaraRadera
  3. E 'la prima visita al tuo blog e adoro le tue ricette, vi invito a visitare il mio.
    Felice 2011. Saluti da Vigo España MARIMI

    SvaraRadera
  4. Det är en god efterrätt! Hoppas du hade ett bra slut på förra året! Gott nytt år!

    SvaraRadera
  5. Gott Nytt År till dig! :-)

    Har du bokat in dig på kursen än?
    Kram kram
    Lisa

    SvaraRadera
  6. Jag har allt varit väldigt skeptisk till den här efterrätten, men det kanske beror på att jag bara fått smaka sån som man gör av något pulver...eller jag vet inte vad det var jag blev bjuden på. Men det ser ju riktigt gott ut så jag borde nog ge den en chans till :-)

    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  7. Vilken läcker bild! Det är så man vill ta tag i skeden och börja äta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Ja, jag måste erkänna att den har den effekten på mig också, hehe

      Radera