tisdag 11 januari 2011

Sockerkringlor


Idag blir det ytterligare ett bakverk som är doppat i socker! Sockerkringlor känns så där härligt old school på något vis. Men det känns som att det har hamnat lite i skymundan, något de sockerstinna härligheterna inte gjort sig förtjänta av, för de är sjukt goda! Dessutom kan de få barn att sitta både tysta och stilla, mina barn satt och såg helt lyckliga ut med varsin sockerkringla i soffan häromdagen. Ni kan ju tänka er hur den soffan såg ut efteråt ;)

Sockerkringlor

ca. 40 stycken

50 g jäst
200 g smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd salt
1 krm hjorthornssalt
ca. 7½ dl vetemjöl

Smält smör, strösocker och vaniljsocker till pensling och garnering

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader) och häll det sedan över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och mjöl och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin, tills den blir blank och smidig. Täck över med bakduk och jäs till dubbel storlek i ca. 30 minuter. Knåda sedan degen smidig på mjölat bord, dela degen i ca. 40 bitar beroende på hur stora kringlor du vill ha. Rulla ut varje bit till en smal längd på ca. 30 cm och forma till kringlor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda kringlorna mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Pensla dem sedan med smält smör och doppa dem i en blandning av strösocker och vaniljsocker. Kringlorna går alldeles utmärkt att frysa, men då får man doppa dem i socker först när de har tinat igen.

15 kommentarer:

  1. Såna här är goda! Fast jag tror inte ens att jag vågat låta mig själv sitta och äta en sån i soffan ;-)

    SvaraRadera
  2. så gott det ser ut!
    det finns en award till dig här
    http://marimilocakedesign.se/roligt/blog-award/

    SvaraRadera
  3. Ser jättegott ut! Kan tro barnen var lyckliga. :-) Och ibland kan man ju verkligen behöva något trix för att få dem lite tysta emellanåt...;-)

    SvaraRadera
  4. Tänkte jag skulle baka släta bullar idag (till kommande semlor) men det lutar nog åt sockerkringlor istället! Ser väldigt gott ut!

    SvaraRadera
  5. åh, sockerkringlor var det riktigt länge sen jag åt!
    tror minsann jag ska baka såna här till tösens kalas! :)

    SvaraRadera
  6. Åh så gott! Håller med dig om att många kakor kommer i skym undan, som radiokaka :)

    SvaraRadera
  7. Mums! Det ser så gott ut, när ska jag komma? ;-)
    Kram

    SvaraRadera
  8. sockerkringlor åt vi alltid när vi åkte upp till fjällen förut. så himla gott:)

    SvaraRadera
  9. Oj vad gott det ser ut!!

    Jag har just nu en tävling på BakeCake där jag efterlyser en tårta! Kika in för att läsa mer. Ha det jätte bra! Kram!

    SvaraRadera
  10. Kringlor gjorde alltid min mormor, så himla gott!
    Dina ser jättefina ut :)

    Du har en award hos mig om du vill ha :)

    http://bliminjast.blogg.se/2011/january/blog-award.html

    SvaraRadera
  11. Sockerkringlor var länge sen jag gjorde. Eller rättare sagt, åt. För jag har inte gjort några vad jag kan minnas ;-)

    Jag har inte anmält mig än, men ska =) Måste bara få tummen ur :-P

    SvaraRadera
  12. Jag blev sa valdigt sugen pa att prova de har nar jag sag din bild, och idag har jag kommit till skott! De ligger pa jasning nu, men jag undrar en sak - jag behovde mycket mer mjol an det stod i receptet,nastan dubbelt sa mycket! Tror jag har matt ratt pa allt det andra, men degen blev super-blot! Men med extra mjol verkar den bra, och nu langtar jag till fika stund med kringlor och kaffe - hoppas nastan att barnen inte ska tycka om dem sa det blir mer till mig!
    Tack for en toppen blog!
    Annika

    SvaraRadera
  13. Maste bara komma tillbaka in och saga att det var de basta kringlor jag nagonsin atit! Wow! Otroligt gott, tyckte hela familjen. Vi kunde nastan inte sluta ata - jag fick slanga in dem i frysen till slut sa vi inte skulle explodera!
    Tack for ett underbart recept!
    Annika

    SvaraRadera
  14. Annika: Oj, vad härligt att ni tycker om kringlorna så mycket! Och vad glad jag blir, det är faktiskt det här som är roligast med att blogga - när jag lyckas inspirera andra att prova olika bakverk :)

    Ibland behövs mer mjöl än vad som står i recepten, vad det beror på vet jag inte riktigt, men jag brukar göra som du gjort och hälla på mjöl tills konsistensen på degen är bra. Tack för att du tog dig tid att skriva och berätta hur det gick, det är så roligt att höra vad andra tycker om recepten :)
    /Ida

    SvaraRadera
  15. Åh, vad goda de sog ut! De borde man ju verkligen prova!

    SvaraRadera