söndag 5 september 2010

Klassisk äppelpaj




Eftersom vi hade äppeltema igår, så bakade jag naturligtvis äppelpaj (det var väl egentligen det som hela äppeltemat byggde på hehe). Den här klassiska äppelpajen kommer från Leila Lindholms A piece of cake och går alltid hem. Min vana trogen piffade jag till den genom att riva lite mandelmassa över äpplena innan locket lades på och dessutom böt jag även ut strösockret i fyllningen mot rårörsocker.

Mördeg:

150 g smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Värm ugnen till 200 g. Mixa ihop smör, mjöl och florsocker i en matberedare, tillsätt ägget och vattnet och kör tills det precis går ihop till en deg. Låt sedan degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter.

Fyllning:

12 stora äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk rårörsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
ca. 100 g mandelmassa


Pensling:
1 ägg
en skvätt mjölk
Rårörsocker

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg dem genast i en skål tillsammans med citronsaften, blanda om så att alla äpplen får citronsaft på sig. Lägg de sedan i en stekpanna tillsammans med smöret, kryddorna och sockret och stek ett par minuter tills de blivit lite mjuka. Ställ det sedan åt sidan.

Dela degen i två delar, den ena lite större än den andra. Kavla ut den största delen på mjölad köksbänk och lägg den sedan över en pajform på ca. 24 cm. Tryck försiktigt ner den längs kanten. Lägg i äpplena, riv över mandelmassan och kavla ut den mindre degbiten till ett lock och lägg över pajen. Nyp ihop kanterna och skär sedan några skåror i locket. Vispa sedan ihop ägget och mjölken och pensla över hela locket och strö sedan över rårörsockret. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter.

6 kommentarer:

  1. Vad fin äppelpajen blev. Låter gott med mandelmassa i, det ska jag komma ihåg.

    SvaraRadera
  2. Äppelpaj är alltid gott, ser jättefin ut

    SvaraRadera
  3. Har också upptäckt charmen med råsocker. Byter ofta ut strösocker mot råsocker. Blir en helt annan (oftast) godare smak!

    SvaraRadera
  4. Vilken fantastisk blogg du har själv! Här kommer jag nog titta in titt som tätt. äppelpajerna ser väldigt goda ut.

    SvaraRadera
  5. Tack snälla ni! Och Sanne, visst är det godare med råsocker, håller helt med!

    SvaraRadera
  6. Låter som en riktigt bra recept, perfekt att baka nu då man har fått massa äpplen av mina föräldrar!

    SvaraRadera