måndag 27 september 2010

Biscotti med mandel, citron och vit choklad



Idag städade jag och mina kollegor lagret på jobbet inför den kommande julen och det är ett arbete som kräver en jämn sockernivå i kroppen! Jag passade på att baka biscotti som vi kunde käka under tiden vi jobbade. Egentligen tycker jag bäst om biscotti med mandel och saffran, men jag tänkte att jag skulle variera mig lite, så jag gjorde en variant med mandel, citron och vit choklad och det blev jättegott.Citron och vit choklad är ju en bra kombination i de flesta sammanhang!

Biscotti med mandel, citron och vit choklad

150 g sötmandel
75 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 citron, skalet

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandeln och chokladen grovt. Låt smöret bli rumstempererat och vispa det sedan poröst tillsammans med sockret med elvisp (använd visparna, inte degkrokarna). Tillsätt äggen, finriv skalet på citronen (se till att inte få med det vita), och tillsätt även det. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med mandeln och chokladen och häll ner det i smeten och vispa med elvispen tills degen precis gått ihop, den ska vara rätt kladdig. Dela degen i två delar och forma till två längder på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter till längderna fått en gyllene färg, ta ut dem och skär dem på snedden i skivor och lägg ksivorna utspritt på plåten. Sänk värmen till 120 grader och grädda i ca. 45-60 minuter, vänd skivorna efter halva tiden. När skorporna känns torra och hårda är de klara att tas ut!   

10 kommentarer:

  1. Lät riktigt gott, längesedan jag bakade skorpor :) Kanske prova de här!

    SvaraRadera
  2. Jag fullkomligt avgudar dessa små underverk. Har alltid i en burk vid kaffemaskinen :) Gjorde en sats förra veckan med vit choklad, mandel (såklart) och tranbär. Som du säger, vit choklad passar till det mesta :)

    SvaraRadera
  3. Låter riktigt smarrigt, jag gillar vit choklad. Jag gillar biscotti. Tycker också om saffran och mandel, brukar alltid baka det till jul.

    SvaraRadera
  4. Låter väldigt gott!!

    Passar väldigt bra med skorpor och biscotti nu på hösten tycker jag, när man kryper upp i soffan med en kopp te! :)

    SvaraRadera
  5. Hålla med alla andra hihi!! spara ditt recept till min nästa biscotti. De verkar riktigt riktigt gott med en kop te eller kaffe ;d Nu blir jag riktigt sugen på biscotti.

    SvaraRadera
  6. Hej Ida,

    Jag pratade med Carro & Edward om att jag skulle vilja ha en Pippi Långstrump tårta till vår dotter Tindras kalas och dom tipsade mig om dig! Nu har jag kollat lite på din sida här, å du e ju verkligen grym! Jag e jätteimponerad!

    Skulle du vilja å kunna hjälpa oss att göra två pipptårtor till helgen den 23/24 oktober? Hör gärna av dig så kan vi prata vidare!

    mvh Anna Löfstrand

    anna.lofstrand1@gmail.com.

    SvaraRadera
  7. Tack för era snälla kommentarer, de värmer i höstkylan :)

    SvaraRadera
  8. skorporna satt som ett smäck!tror jag käka upp halva påsen.

    SvaraRadera
  9. Malin: haha, det gjorde du nog! Lovar att göda dig med mer kakor snart ;)

    SvaraRadera