torsdag 12 augusti 2010

Äppelmuffins med smuldeg




Igår hade vi en kompis över på middag och jag passade på att slänga ihop några äppelmuffins. Nu använde jag naturligtvis köpta äpplen, men jag kan knappt bärga mig till våra egna äpplen blir färdiga ute i trädgården, då ska det bli äppelpaj och äppelmos i långa rader! Äppelmuffins är ju goda som de är i grunden, men de blir ännu godare om man toppar dem med smuldeg (eller crumble, kärt barn har många namn). Det blir nästan som små portionspajer och om man vill kan man servera dem på assietter tillsammans med vaniljsås, så har man en perfekt efterrätt! De här muffinsformarna från Kalasform (tror dock inte att det här mönstret säljs längre) fick jag för flera år sedan av min lillasyster och jag har snålat med dem för de är så fina, men jag tyckte att de passade perfekt för dessa muffins!

Äppelmuffins
12 normalstora eller 6 stora

Grundrecept muffins
2 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 g smör

Fyllning
2 äpplen
smör till stekning
kanel
farinsocker

Smuldeg
75 g smör
3/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Jag brukar tärna dem ganska smått. Stek sedan äpplbitarna mjuka i smör och häll på så mycket kanel och farinsocker som du önskar. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen. Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner det i ägg- och sockersmeten. Smält smöret och häll i det och mjölken och rör ihop det hela till en jämn smet. Fördela sedan i muffinsformar, lägg i äppelbitarna, toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca.15-20 minuter.

Det här är även mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta Saker!



13 kommentarer:

  1. Dom ser jättegoda ut!

    Missa inte min tävling där du kan vinna söta muffinsformar från Present & Dekor!

    Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Ser riktig smarig ut Yum ;=d
    detta muffin måste jag testa,sparar genast receptet det går bra va? *hehe*

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen gott ut =) Jag har just gjort muffins i liknande formar. Kalasform har en form som heter Giraff nu som påminner om den du har. Tycker de är superläckra =)

    Lyxigt med egna äppelträd! Vill jag oxå ha =)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  4. Mums... det ser jättesmarrigt ut. Äpplen i bakverk är verkligen jättegott.

    SvaraRadera
  5. Ah! så gott det ser ut! Kul att du lagt ut receptet - hoppas få prova det någon gång snart ;-)

    SvaraRadera
  6. Ser riktigt gott ut, smuldeg som är så gott

    SvaraRadera
  7. Wow vilka fina bilder! (och muffins för den delen) Äppel är en kär favorit här hemma. Mina sommaräppel är klara, så idag har jag kokat äpplemos :)

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Jag har en utlottning/tävling på www.themuffinbaker.blogg.se, check it out! :)

    http://themuffinbaker.blogg.se/2010/august/tavlingutlottning.html

    SvaraRadera
  9. Mmmums! de ser verkligen supersmarriga ut!

    SvaraRadera
  10. De här bilderna är så härliga. Höstiga och smarriga :)

    SvaraRadera
  11. Tack än en gång för era snälla kommentarer! Roligt att flera av er är sugna på att testa receptet, alltid roligt när man lyckas inspirera någon :)

    SvaraRadera
  12. bakade idag, de blev jättegoda! Bra recept, blir nog fler gånger ;-)

    SvaraRadera
  13. Dessa var supergoda! Alla som ätit har älskat dem!! Tack så mycket för receptet! // Tessituss

    SvaraRadera