söndag 22 augusti 2010

Äppelpaj med pecannötter





När jag gör äppelpaj gör jag för det mesta smulpaj, för det är ju både gott och går snabbt att göra. Idag tänkte jag att jag skulle variera mig lite, så jag freestylade ihop en paj med äpplen och pecannötter. Den blev supergod! Så här kommer receptet:

Äppelpaj med pecannötter
Till en form på ca. 24 cm

Pajbotten:
125 g smör
2½ dl vetemjöl
1 msk florsocker

Blanda snabbt ihop alla ingredienser och låt sedan degen vila 30 minuter i kylskåpet. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, nagga botten och förgrädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 160 grader.

Fyllning:
4 äpplen
kanel
2 msk rårörsocker
smör till stekning

150 g pecannötter
60 g smör
2 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
3 ägg

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Stek i smör och kanel tills äppelklyftorna blivit lite mjuka. Smält smöret och häll ner det i en bunke och tillsätt socker, sirap och ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg. Hacka pecannötterna grovt och häll ner dem i smeten. Lägg sedan ut äppelklyftorna i pajskalet och häll sedan på nötfyllningen. Grädda i ca. 40-45 minuter på 160 grader. Låt pajen stå och svalna ca. en timme innan den skärs upp.

8 kommentarer:

  1. Så god den verkar! Nötter i bakverk är sällan fel. :-)

    SvaraRadera
  2. Låter supergott! Framförallt nötfyllningen, gott när pajen blir lite "kladdig"!

    SvaraRadera
  3. Åh, det verkar jättegott. Jag gillar pecannötter så den här pajen skulle säkerligen passa mig i smaken. :-)

    SvaraRadera
  4. Det låter fantastiskt gott =)

    SvaraRadera
  5. Vad gott det ser ut, gillar nötter så detta är en perfekt paj för mig :-)

    SvaraRadera
  6. Vad god den såg ut ;) Var massa annat smarrigt på denna blogg också :)

    SvaraRadera
  7. Vad roligt att ni tycker den ser god ut! Den slank ner utan problem, gjorde inte ont alls... ;)

    SvaraRadera