onsdag 6 oktober 2010

Hallonpannacottatårta



Idag bakade jag två tårtor till en kompis som ska fira sin mamma som fyller år idag. Två stycken tårtor med hallonpannacotta blev det enligt önskemål. Jag rekommenderar den här tårtan varmt, den är lätt och fräsch i smaken och passar utmärkt som dessert efter en middag. Den brukar ta slut väldigt snabbt när jag bjuder på den, de flesta tar om både en och två gånger. Dessutom är den enkel att göra och kan förberedas! Man kan även göra enbart pannacottan och hälla upp i portionsformar och servera med bär, om man inte vill göra en hel tårta.

Receptet fungerar även utmärkt med blåbär istället för hallon, man får dock lägga till lite tid för att det ska stelna eftersom blåbär är lite vattnigare.

Hallonpannacottatårta

Till en form på 24 cm

Botten:

25 g smör
3 dl krossade digestivekex
1/4 dl grädde
2 msk socker

Värm ugnen till 150 grader. Smält smöret och blanda ihop det med övriga ingredienser. Fodra kanten på en springform genom att klippa remsor av bakplåtspapper som du fäster med hjälp av lite matolja på insidan av formen. Tryck sedan ut massan i botten och en bit upp på kanten. Grädda i ugnen i 8-10 minuter.

Hallonpannacotta:

4½ gelatinblad
4½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
375 g hallon, frysta går bra
300 g philadelphiaost

Färska bär till garnering

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till puré. Häll grädde och socker i en kastrull och värm tills sockret lösts upp. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och tillsätt dem sedan i grädden och vispa tills de smält. Ta av kastrullen från plattan och låt grädden svalna en aning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och vispa tills den smält och tillsätt sedan hallonen och vispa tills det blir en slät kräm. Häll ner krämen i springformen och ställ in tårtan i kylen tills den stelnat, det tar ca. 3 timmar. Sedan är det bara att lossa kanten på springformen, försiktigt dra bort pappersremsorna och garnera med de färska bären och eventuellt ett sidenband!

När jag gör hallonpannacotta som fyllning i en tårta använder jag de här måtten, som blir lagom till ett lager i en tårta som är 24-26 cm i diameter:

3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

I övrigt är det bara att följa ovanstående tillvägagångssätt!

20 kommentarer:

  1. Det ser verkligen superläckert ut!! Färska bär gör otroligt mycket för intrycket och ett band gör det hela lyxigare =)

    SvaraRadera
  2. Gu vad gott det ser ut!! Superfräscht med alla bär!

    SvaraRadera
  3. Åh, detta låter spännande! En blanding mellan mina två favoritefterrätter.

    SvaraRadera
  4. Så fina det blev och det låter så gott

    SvaraRadera
  5. Vad vacker den är. Så läckert med bären ovanpå.

    SvaraRadera
  6. Ser underbart gott och fräscht ut! Tror faktiskt att jag ätit en sådan tårta någon gång, i alla fall något liknande, och den var riktigt mumsig!

    SvaraRadera
  7. och hur gott såg inte detta ut då ;)!!!

    SvaraRadera
  8. Den där läckerheten var verkligen fin! (och med största sannorlikhet väldigt god med)

    SvaraRadera
  9. Tack för era fina kommentarer! :)

    SvaraRadera
  10. Låter som en väldigt god och fräsch pannacotta! Lyxigt med det fina bandet runt!

    SvaraRadera
  11. Gjorde den precis =) Tack för tipset <3 Den har stått i kylen i 15 min nu så vi får väl hoppas att den ens blir i närheten så fin som din ;)

    SvaraRadera
  12. Som tårtlager, åter du den då stelna först och brer på den sen eller låter den stelna i formen? Låter ju onekligen gott!!

    SvaraRadera
  13. Marias Söta Saker: Man kan göra på båda sätten. Förr lät jag den alltid stelna i formen, för att sedan lägga på ett tårtbottenlager och vända den uppochned. Men det känns lite riskabelt ibland, så nu låter jag den stelna i kastrullen i kylen och sedan brer jag på den på tårtbottnen. Jag brukar spritsa en barriär av smörkräm eller liknande runt kanten på bottnen för att hålla pannacottan på plats om jag gör på det senare sättet.

    SvaraRadera
  14. tror du att det går att göra hela tårtan i portionsformar? Alltså i glas? Glas i ugn, går det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går utmärkt att göra i portionsformar! Och glas i ugn går bra om glasen är ugnsfasta, t e x Åhléns har ugnsfasta glas i flera olika storlekar. Lycka till :)

      Radera
  15. Jag ska bjuda ca 50 personer. Hur många tårtor tror du att jag behöver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju rätt knepigt att räkna ut hur mycket tårta som går åt. Om och i så fall vad man äter innan kan påverka ganska mycket hur mycket tårta som går åt. Men jag skulle räkna 10-12 personer per tårta. Sen vet jag av erfarenhet att många gärna tar flera gånger... :)

      Radera
  16. Hej! Jag har ätit denna tårta en gång o jag glömmer det aldrig, herre tid så god! Nu ska jag göra den till min dotters namngivning den 1/12 och funderar på om man kan göra den innan o ha i frysen till man ska ha den? Alltså om jag tex gör den på måndag nästa vecka o låter den vara i frysen till 1/12?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tycker om tårtan så mycket :) Jag har aldrig provat att frysa den, så jag kan inte svara säkert på den frågan, tyvärr. Jag skulle gissa att det går, men som sagt, jag kan inte lova något... Lycka till med bakandet!

      Radera